Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

SAS-anställda tar strid – mot facket

Publicerad 2013-11-11

Förlorade 400 000 kronor per man

SAS-anställda känner sig blåsta av sitt eget fackförbund Unionen.

Nu förbereder de en rättsprocess mot facket, skriver Dagens Nyheter i dag.

En advokatfirma har konstaterat att Unionen offrade en stor del av SAS-anställdas intjänade pensionspengar i krisuppgörelsen med flygbolaget i fjol.

Nu har 300 anställda på den svenska delen av SAS fått nog – och förbereder en rättsprocess mot facket.

– Unionen kan ha gett sig på pensionspengar som de inte förfogar över, säger de kabinanställdas biträde, juristen Mattias Schain, på Öberg & Associés, till tidningen.

Betalar rättsprocessen själva

1974 gick facket med på en lönesänkning på 2,5 procent för att medlemmarna i stället skulle kunna gå i pension när de fyllde 60 år. Men genom krisuppgörelsen höjdes pensionsåldern ändå till 65 år, skriver DN.

Enligt tidingens siffror ska de SAS-anställda ha förlorat i genomsnitt 400 000 kronor per man. Enskilda fackmedlemmar kan ha förlorat så mycket som 800 000 kronor.

– Unionen skrev ett dumt avtal för ett år sedan, framtvingat av bolaget. Det är för många oklarheter som vi nu vill ha utredda, säger Kent Thorselius, som har arbetat på SAS i 30 år, till DN.

De SAS-anställdas egen fackklubb vill däremot inte betala rättsprocessen. Medlemmarna betalar därför 10 000 kronor var. Trots det saknas fortfarande en knapp miljon kronor av de två miljoner som processen beräknas kosta, skriver DN.