Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Är Obama till salu?

Donator påstås styra beslut om pipeline

Går det att köpa politiska beslut?

Frågan är högaktuell i USA efter att president Obama vägrat bestämma om en kontroversiell pipeline från Kanada genom USA får byggas eller inte.

Jag förmodar att det faktum att beskedet offentliggjordes på långfredagen var ett försök från presidenten att minska publiciteten kring icke-beslutet. Taktiken lyckades bara delvis.

I Kanada utvinns numera mängder av olja ur oljesand. Via Keystone XL pipeline ska oljan nå USA och därmed ytterligare minska det amerikanska beroendet av olja från Mellanöstern.

Men Keystone är kontroversiellt. Många experter fördömer utvinning ur oljesand som en väldigt klimatovänlig metod att fixa olja. Pipeline ska dessutom löpa genom några av de mest orörda delarna av USA. Kritikerna anser att stora naturvärden står på spel. Både vid byggnationen och om det exempelvis skulle uppstå en läcka.

Obama har gång på gång lovat att ge besked huruvida han tänker ge Keystone tillstånd eller inte men skjuter hela tiden fram beslutet.

De som vill se att Keystone blir verklighet har en väldigt klar uppfattning om varför.

Klimathot

Skälet heter Tom Steyer och är en dem som donerar mest pengar till demokratiska partiet. I år beräknas han bidra med 700 miljoner kronor till Obamas parti.

Steyer tillhör den liberala falang inom partiet som anser att USA måste ta klimathotet på största allvar. För honom är Keystone ett rött skynke.

I samma ögonblick som Obama ger Keystone grönt ljus så stoppar Steyer sina bidrag, hävdar Obamas kritiker. Vilket är det sista presidenten vill ett år när en tredjedel av medlemmarna i senaten ska väljas om. Redan nu är det tveksamt om demokraterna kan behålla sin majoritet. Med mindre pengar att kampanja för blir det ännu svårare.

Dessutom är några av de senatorer som sitter löst från delstater där kritiken mot Keystone är hård.

Verkliga skälet

Detta hävdar kritikerna är det verkliga skälet till att Obama hela tiden skjuter på beslutet. Inte den officiella anledning som amerikanska UD angett. Nämligen att man vill avvakta ett domslut som kan påverka ledningens dragning i delstaten Nebraska.

Bortsett från att debatten fortsätter rasa i USA om för eller emot Keystone så reser bristen på beslut en fråga som ofta ställs i amerikansk politik. Går det att köpa politiska beslut?

Är presidenten till salu?

Stora företag och rika privatpersoner donerar enorma summor pengar till exempelvis presidentvalskampanjer. Pengar utan vilka det amerikanska politiska systemet i den form det har i dag skulle sluta fungera. Men det är mer sällan som pengarna går att koppla till ett visst politiskt beslut.

Obama skulle givetvis aldrig erkänna att han tar hänsyn till Tom Steyers donationer när han fattar beslut om Keystone. Men de starka misstankarna om att det verkligen förhåller sig så kan han inte skaka av sig.