Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

"Välfärdshögern" flyttar fram sina positioner i M

Publicerad 2013-10-20

Mikael T. Eriksson, oppositionsråd i Sundbyberg, Maria Stockhaus, skolkommunalråd i Sollentuna och Patric Åberg, kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge.

NORRKÖPING. Förutom jobben och ekonomin så har välfärdsfrågor som förskola och äldreomsorg diskuterats flitigt på M-stämman.

En av anledningarna är att "välfärdshögern" i partiet flyttat fram sina positioner.

– Aldrig någonsin har förskolan eller skolan fått så stort utrymme som på denna stämma, säger Patric Åberg, kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge.

När M-stämman i Norrköping nu är över visar det sig att partiet tagit fram en rad nya förslag inom välfärdsområdet. Det har länge varit ett mål för partiledningen att flytta fram positionerna i frågan. Men fortfarande har man inte kunnat hävda sig mot Socialdemokraterna när det gäller väljarnas förtroende i välfärdsfrågor.

Kritisk mot ledningen

Innan stämman i Norrköping var Patric Åberg, kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge, kritisk mot partiledningen som han menade borde lyfta välfärdsfrågorna mer och bland annat lyfta fram de positiva exemplen.

– Jag tror att Fredrik och Anders behöver vara ute och prata om välfärden, visa på de goda exemplen vi har men framför allt beskriva framtiden, hur vi vill göra det här bättre, sa han till Dagens Nyheter.

Åberg är en av flera moderata kommunpolitiker som de senaste åren varit väldigt aktiva i välfärdsdebatten i partiet. Han och några andra aktiva moderata kommunpolitiker kallas internt i partiet för "välfärdshögern". Där ingår bland annat Maria Stockhaus, skolkommunalråd i Sollentuna och Mikael T. Eriksson, oppositionsråd i Sundbyberg.

När stämman var över var gruppen mycket nöjd med resultatet, men menar att det finns mycket kvar att göra.

– Aldrig någonsin har förskolan eller skolan fått så stort utrymme som på denna stämma. Det vi inte får göra är att fastna i ett försvar i det bra vi redan har gjort utan nu är det dags att ta nästa steg och visa väljarna att vi är de som kan utveckla välfärden vidare, säger Patric Åberg.

”Vi är stolta”

Mikael T. Eriksson menar att förskolan är en oerhört viktig frågan ute i kommunerna och att partiet nu måste flytta fram positionerna.

– Det handlar om fler förskollärare i förskolan, ge alla barn den ryggsäck med kunskap som behövs och utjämna de orättvisor som finns, säger han.

Han menar att företrädare för partiet måste bli bättre på att berätta om sina framgångar.

– Moderatledda kommuner ligger i framkant och prioriterar förskolan och skolan. Vi är stolta över våra medarbetare och deras arbete de utför, säger han.

Den strategin tror "välfärdshögern" kan vara till stor nytta i valrörelsen. Men de är noga med att poängtera att det handlar om att vara ute och besöka skolor och äldreboenden hela tiden, inte bara kort före valet.

– Vi måste visa upp alla de bra exempel som finns ute i landet. På detta sätt kan vårt förtroende öka, säger Maria Stockhaus.

”Är bredare än någonsin”

Partisekreteraren Kent Persson (M) är positiv till att kommunpolitikerna utmanar och nu tar mer plats i debatten.

– Det visar med tydlighet att Moderaterna är ett bredare parti i dag än vad vi kanske någonsin varit. I grund och botten är det bra att vi har företrädare som engagerar sig extra mycket i välfärdsfrågor. Många av frågorna är också lokala och de här företrädarna har goda möjligheter att nu utveckla sin välfärdspolitik lokalt.

Han menar att det inte alls är något problem att de vill vara med och påverka partiets politik centralt.

– Det är bra att vi har många aktiva moderater som vill vara med och förstärka vår politik. Jag kan också konstatera att hälften av det tal jag höll handlade om välfärdsfrågor, säger Kent Persson.