Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Assad sitter allt säkrare medan oppositionen slåss inbördes i Syrien

Värre mardröm att jihadisterna tar makten

Vem gynnas mest av att rebellgrupperna börjat slåss mot varandra i Syrien?

Svaret är diktatorn Bashar al-Assad.

Han kan lugnt luta sig tillbaka och titta på medan han stärker sina chanser att behålla makten.

För ett halvår sedan såg det ut som Assads dagar var räknade. Fler och fler oppositionsgrupper dök upp på slagfältet för att slåss mot honom.

En kemvapenattack mot civila såg ut att till slut locka USA och president Obama att militärt slå till mot regimen i Syrien.

I dag är Assad ställning starkare än på länge. Hela krigets dynamik är på väg att skifta.

Obama ställde in USA:s bombkrig efter att Assad lovat - och hittills hållit sitt löfte - att lämna ut sina kemiska vapen.

Men framförallt har rebellgrupperna börjat slåss mot varandra och därmed i många fall tvingats ställa in sina attacker mot Assads trupper.

Islamistisk stat

De interna striderna är ett resultat av de militanta islamisternas allt starkare ställning på slagfältet. al-Qaida inspirerade grupper som al-Nusra och Islamiska staten i Irak och Syrien, Isis, slåss visserligen för att störta Assad men deras mål är ett helt annat än den traditionella oppositionens. De vill upprätta en islamistisk stat som omfattar delar av Syrien och Irak. Ett styre som i mångt och mycket skulle likna det skräckvälde talibanerna upprättade i Afghanistan i mitten av 90-talet.

De har redan inrättat shariadomstolar i omrården i Syrien där de har kontrollen.

Den mer demokratiska oppositionen har i takt med Isis och al-Nusras framgångar på slagfältet insett att de i dessa har en lika stor fiende som Assad. Därför har ledande oppositionsgrupper den senaste tiden genomfört en offensiv mot jihadisterna. Isis har de senaste dagarna kastats ut från sina baser i städerna Aleppo och Raqqa efter omfattande strider och många döda.

Arabisk vår

Jihadisterna är ofta utlänningar från Irak, andra länder i Mellanöstern eller Europa. De är starkt motiverade att strida vilket gett dem framgångar.

Lite för stora framgångar tycker de rebellgrupper som tog till vapen mot regimen för att få frihet och demokrati. Jihadisterna hotar att kidnappa den syriska revolten som i grunden var en del av den arabiska våren 2011 när människor gick ut och demonstrerade för frihet och demokrati.

De militanta islamisterna har blivit ett lika stort hot mot ett fritt Syrien som president Assad. Därmed har det öppnats en tredje front i kriget.

Nu finns även tecken på att islamisterna inbördes är oense. al-Nusra uppmanar till en vapenvila mellan oppositionsgrupperna medan Isis ger direktiv till sina anhängare att attackera rivaliserande grupper som inte delar deras ideologi.

Mardröm

Islamisternas framfart och det kaotiska "allas krig mot alla" skrämmer även omvärlden. Man hör inte längre president Obama eller någon av Europas ledare deklarera att Assad måste bort. Skälet är att västvärlden fruktar vad som i så fall ska komma istället. Även om Assad är "bad news" är ett Syrien styrt av jihadister en ännu större mardröm.