Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Snart kan du printa ut ett nytt hjärta

Publicerad 2014-01-08

Redan i dag klarar 3D-printrar allt från gympaskor till gasturbiner.

Om tio år kommer vi att kunna printa ut nya organ, enligt en grupp amerikanska forskare.

– Hjärtat är det enklaste organet. Det är egentligen bara en pump med klaffar, säger hjärtspecialisten Stuart Williams.

Det låter som science fiction men faktum är att forskarna redan är på god väg att bioprinta ett hjärta av patientens egna celler. 

Stuart Williams och hans team på universitetet i Louisville i Kentucky, USA, har redan lyckats printa ut fungerande former av de tunnaste av blodkärlen i hjärtat.

– Törs jag säga att hjärtat är det enklaste organet att printa? säger han till tidningen Wired.

– Det är bara en pump med slangar som måste kopplas ihop. En lever är mycket mer komplicerad. För att inte tala om hjärnan...

Printat en lever

Andra forskarteam har redan lyckats printa ut ett konstgjort öra, komplett med en ljudmottagare som kan uppfatta ljud med högre frekvens än det mänskliga örat klarar.

Ett annat team har lyckats printa ut en liten men fullt fungerande lever. Den millimetertjocka levern levde fem dygn efter utskrift.

Printar vapen

De första 3D-printrarna skapades i början av 1980-talet. Tekniken bygger på att man bygger upp föremål lager för lager. Det är en tidsödande process, men gör det möjligt att skapa exakta kopior eller extremt komplicerade former som varit omöjliga att tillverka på annat sätt.

De senaste tio åren har tekniken utvecklats med stormsteg och används bland annat inom sjukvård och tillverkningsindustri. De enklaste varianterna klarar bara att printa plastföremål, men mer avancerade maskiner kan skapa solida metallprodukter. Det är exempelvis numera inga som helst problem att printa ut ett skjutvapen.