Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Dömda för att lurat gamla och sjuka

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-24

Männen gled upp bakom äldre eller handikappade personer som betalade med sina kort.

De memorerade koderna, stal korten och handlade med dem.

På onsdagen dömdes de till fängelse och utvisning från Sverige för all framtid.

Foto: Scanpix

– Speciellt nöjd är jag med att de ska utvisas på livstid. Det visar enligt mig på hur allvarligt domstolen ser på deras brott, säger åklagaren Johan Fröjelin.

De båda männen, 27 respektive 44 år gamla, ingår i en liga som polisen kallar "växlingsligan". Ytterligare sex personer i ligan är efterlysta av polisen. Samtliga tros befinna sig utomlands. Mot en av de efterlysta är bevisningen så stark att han också är häktad i sin frånvaro. Ligan har opererat över hela Sverige.

– De har systematisk gett sig på de svagaste människorna i samhället. Det gör deras brottslighet speciellt hänsynslös och allvarlig, säger Johan Fröjelin.

Tog kontakt

I butiker och köpcentrum valde ligan ut sina offer. När de såg att en gammal, sjuk eller handikappad person skulle betala eller ta ut pengar gled de upp bakom dem och noterade koden. Sedan tog de kontakt, oftast genom att be om växel.

När offret sedan plockade fram sin plånbok kom ligamedlemmarnas ficktjuvsfärdigheter till pass. De stal kort eller pengar och handlade själv på korten.

Flera miljoner

Bara 27- och 44-åringen anses kommit över 1,8 miljoner kronor. När det handlar om hela ligan tror polisen det handlar om flera miljoner kronor.

27-åringen döms till fem års fängelse för brott i 125 fall. 44-åringen döms till tre års fängelse för brott i 41 fall. Båda ska också utvisas på livstid från Sverige efter avtjänat straff.

Båda döms bland annat för egenmäktigt förfarande, grov stöld, grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

De ska också betala skadestånd till varje offer, 5 000 kronor för kränkning och 1 000 kronor för sveda och värk.

De ska också till försäkringsbolag och banker betala 1,8 miljoner kronor i skadestånd.