Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

50-tal svenskar kan ha smittats

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-18

Svenska Smittskyddsinstitutet (SMI) har hävt sin varning för resor till Mexiko.

Samtidigt eftersöks ett 50-tal svenskar som kan ha smittats av det nya influensaviruset A/H1N1 på ett flygplan.

Svenskarna befann sig ombord på ett plan som lyfte från New York i fredags och mellanlandade i Sverige på väg till Malaysia. En person ombord var smittad och har uppvisat kraftiga symtom,

– Vi vill informera dem som var ombord att de ska kontakta sjukvården om de uppvisar några symtom, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten vid Socialstyrelsen till DN.se.

Lång tid med sjuk

– Den sjuke personen var inte svensk, förtydligar Tegnell för Aftonbladet.se.

Hur stor är risken att någon smittats?

– I och med att man sitter i ett begränsat utrymme under en lång tid så är det klart att det finns en risk, säger Tegnell

Däremot har restriktionerna för Mexikoresor lättat. Enligt samstämmiga uppgifter från flera oberoende källor är risken för svår sjukdom vid smitta med den nya influensan nu liten i Mexiko, uppgav SMI på sin hemsida.

Mer vaccin

Samtidigt fattades ett regeringsbeslut om att Socialstyrelsen ska teckna en så kallad avsiktsförklaring med vaccintillverkaren Glaxo Smith Kline (GSK) om leverans av nio miljoner doser pre-pandemiskt vaccin mot svininfluensan A/H1N1 samt ytterligare 200 000 förpackningar av det virushämmande läkemedlet Relenza.

Totalt har över 8 800 bekräftade fall av svininfluensa – orsakad av ett virus som är en blandning av flera andra virustyper – hittills påträffats i uppåt 40 länder, däribland Sverige där tre fall har hittats. Ingen i Sverige har dock blivit allvarligt sjuk. Totalt har 74 dödsfall, nästan alla i Mexiko, kunnat knytas till det nya viruset.

Senaste land att rapportera in ett sjukdomsfall var Grekland som på måndagen informerade om ett fall med en man som återvänt från en resa till USA.

WHO-möte

I Genève samlades ministrar och experter på måndagen i världshälsoorganisationen WHO:s regi för att dryfta hur svininfluensan i fortsättningen ska bekämpas med vaccin och läkemedel.

– Utbrottet är inte över, fastslog vid mötet Richard Besser, chef på USA:s smittskyddsmyndighet CDC.

– Våra bästa analyser tyder på att detta nya H1N1-virus troligen kommer att spridas världen runt på samma sätt som andra säsongsbetonade influensavirus, förklarade Besser.

Rapporter från Japan syntes också bekräfta detta. Över tusen japanska skolor och förskolor stängdes på måndagen i ett försök att hejda spridningen av svininfluensan i landet.