Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Linneas unika retro-etta

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-09

Behöll känslan av 50-tal efter renoveringen.

Linnea visste precis vad hon ville ha när hon köpte sin bostadsrättsetta, så att hon sen skulle kunna göra om den totalt.

Helt på egen hand har hon förvandlat 1950-talslägenheten utan att tappa charmen längs vägen.

När Linnea bestämde sig för att hon skulle köpa en lägenhet gjorde hon en kravlista:

– Jag ville ha 1950-tal eftersom det är min stil, och jag ville absolut ha balkong. Dessutom ville jag ha ett lite slitet kök som jag skulle få totalrenovera, eftersom jag hade en bild av hur jag ville ha det och då vore det faktiskt tråkigt att få ett relativt nytt kök i en annan stil.

genheten som mötte Linneas krav hittade hon bara någon vecka före julafton för ett och ett halvt år sedan. Den hade allt – förutom att det var en etta och inte en tvåa. Men planlösningen var bra och när det visade sig att Linnea var ensam om att buda slog hon till. Sen var det bara att börja renovera.

– Jag tog två dagar ledigt från jobbet innan jag flyttade in och målade i stort sett alla väggar vita och målade om taken. Jag vill gärna ha en bra grund till att börja med, berättar Linnea.

– Men efter det tog jag det faktiskt väldigt lugnt, jag flyttade in och ”bodde in mig” i lugn och ro medan jag funderade. Det första jag gjorde var att köpa en provburk illturkos färg och måla om hallen, men den har ju gjorts om en gång till sedan dess.

Det största projektet har förstås varit köket, som Linnea har renoverat helt och hållet på egen hand förutom att mamma hjälpt henne baxa en och annan tung grej på plats och att en elektriker fixat det nödvändigaste.

– Jag är av åsikten att det bara är att göra, inte fundera så mycket. Som att lägga golv till exempel, även om man inte gjort det förut så är det bara att sätta igång. Det kan ju inte bli mer än fel, och då får man väl göra om det. Det allra mesta klarar man faktiskt själv, säger Linnea.

Nya golv har lagts in, trädtapeten från Cole & Son har satts upp bakom diskbänken (dock utan stänkskydd än, Linnea funderar som bäst på om hon ska lackera väggen eller sätta upp en glasskiva) och så lämnades alla skåpluckorna in för omlackering.

– Jag ville ju ändå bevara charmen med lägenheten, huset är byggt 1956 och originalskåpen satt kvar. Det behöver inte sitta ett sprillans nytt Ikea-kök i varje hem, det går ju faktiskt att rusta upp det befintliga köket också, säger Linnea.

Hallen före.

Efter att hallen fått sin andra makeover på 18 månader har lägenheten hittat sin rätta stil. Retroformer och loppisfynd blandas med nyproducerat till en personlig mix, med en och annan oväntad detalj – som en kabelvinda! För en utomstående känns bostaden komplett, men för Linnea är hemprojektet inte avslutat.

– Jag tycker aldrig att man blir riktigt klar, det finns alltid något man ändra till det bättre. För min del är det originalparketten i vardagsrummet som skulle behöva slipas och jag drömmer om Eames­-stolar till matbordet, men det får vänta lite. Jag har ju nyss köpt en motorcykel!?

Text: Maria Soxbo

Foto: Tommy Durath

Namn: Linnea.

Ålder: 23 år.

Familj: Nåmi, bondkatt.

Var: Etta i centrala Växjö.

Gör: Arbetar som team leader på DHL.

Följ ämnen i artikeln