Syns på gatan en timme av hundra

Publicerad 2012-03-29

Poliser sitter mest i bilen och på stationen – GW: Inte konstigt att de inte löser fler brott

Klicka på bilden för större version.

Polisen fotpatrullerar bara en procent av sin arbetstid, oftast sitter de i bilen eller på stationen.

Rikspolisstyrelsen ville inte veta av den nya rapporten – som stämmer, enligt poliserna själva.

– Tyvärr är det nog så illa som rapporten säger, säger Christer, polis i Roslagen.

Leif GW Persson.

De två polisforskarna Stefan Holgersson och Johannes Knutsson har 2006–2008 klockat och kartlagt 2 000 polistimmar för att kunna svara på frågan ”vad gör ­polisen – egentligen?”

Resultatet är nedslående.

Polisen ägnar bara en procent av sin arbetstid åt en av de mest brottsförebyggande åtgärderna – fotpatrullering.

Desto mer tid tillbringar de på stationen och i polis­bilen, 35 procent vardera.

Bilen hjälper inte

– Att åka runt i polisbil förebygger inte brott, det visar all tillgänglig forskning. Ända sedan 1970-talet har politikerna varit väldigt klara med vad de vill. Det har varit tre, fyra, stora polisreformer och alla har gått ut på att få ut poliserna bland folk, säger Johannes Knutsson.

Undersökningen visar också att endast fem procent av tiden ägnas åt aktiviteter på brotts­platser.

– Det är inte så konstigt att poliserna inte löser fler brott när de lägger upp sin dag på bek­vämast möjliga sätt – i bilen, ­säger kriminologiprofessor Leif GW Persson.

Bråk om mörkläggning

Enligt Johannes Knutsson gjorde Rikspolisstyrelsen allt för att mörka rapporten. När han i egenskap av uppföljningsansvarig på myndigheten presenterade underlaget fick han kalla handen av överdirektör Maria Bredberg ­Pettersson.

– ”Det räcker att jag säger nej”, sa hon. Så där säger man till obstinata treåringar, säger Knutsson.

Karl Wallin, kanslichef på Rikspolisstyrelsen, ­menar att rapporten inte mörkats.

– När diskussionen uppstod så konstaterade vi att vi inte hade beställt den. Då fanns ingen anledning att efterfråga vad den innehöll heller.

Kritisk mot rapporten

Han är också kritisk till den bild rapporten målar upp.

– Sedan 2008 när den här rapporten avslutades har det hänt väldigt mycket inom svensk polis. Vi har fått fler poliser som företrädesvis arbetar i yttre tjänst. Vi har fått kvittens på att vi är mer närvarande ute bland folk. Och vi har åtgärder för ett effektivare avrapporteringssystem, säger Karl Wallin.

Poliser om rapporten

Aftonbladet har varit i kontakt med flera poliser från hela landet. De flesta anser att rapporten ger en riktig bild av verklig ­ heten.

Polis i Sundsvall:

– Det känns väldigt lite med bara en procent fotpatrullering. Jag upplever att vi fot­patrullerar mer än så, även om vi så klart skulle kunna ­kliva ur bilen lite oftare än vad vi gör.

Polis i Södertälje:

– Det är svårt att komma ifrån att poliser på lands­bygden tillbringar mycket tid i bilen – de ska ta sig mellan olika platser och åker långa sträckor. Däremot borde ­storstadspoliserna absolut ge sig ut på gatorna i betydligt större utsträckning än de gör nu.

Polis i Ros­lagen:

– Jag är inte alls förvånad. Tyvärr är det nog så illa som rapporten säger. Jag ­önskar att vi kunde vara ute mer bland folk, men tiden räcker inte till i dag. Till stor del beror det på alla gamla data­system som inte funkar. Det tar ju nästa 20 minuter att logga in varje gång.

Just nu pågår Aftonbladets tredje Öppna granskning.

Under fyra veckor ska redaktionen tillsammans med läsarna.

Hur sköter de sitt jobb?

Du kan vara med i Aftonbladets öppna granskning: aftonbladet.se/polisgranskning