Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Det här är fullständig panik”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-10

Experterna svarar om finanskrisen

Världen seglar just nu rakt in i finansstormen och ingen tycks veta var flytvästarna ligger.

I morse såg vi det största börsraset sedan 1988. Vad är det som händer just nu?

Carl Gustaf Gyllenram, vd för Ablility Asset Management, expert på börsens psykologi:

– Det här är fullständig panik. Psykologiskt sett kan vi säga att det rör sig om ett irrationellt flockbeteende, säger Carl Gustaf Gyllenram

Han säger att det finns ett pärlband av liknande krascher under de senaste 400 åren.

– Folks rädsla att förlora pengar är alltid större än lusten att tjäna dem. Det innebär att ingen vågar ta ett eget initiativ utan man tittar på hur grannen beter sig.

Privata affärers chefredaktör Annika Creutzer:

– Det här är en total börskrasch med internationell förankring. Vi i Sverige har tyvärr ingen chans att värja oss trots att vår arbetsmarknad gjorde viktiga strukturförändringar efter 90-talets krasch.

Nu krävs det någon form av statlig insättningsskydd och en krislag som gör att staten på ett tidigt stadium kan ta över svenska banker.

Torsten Persson professor i politisk ekonomi:

– Det är oerhört dystra tongånger just nu men än så länge kan vi inte tala om global recession. Det är snarare förväntningarna som är problemet. Alla inväntar sig en lågkonjunktur vilket leder till en enorm förtroendekris mellan banker och finansinstitut.

Vad kan vi förvänta oss om den närmaste framtiden?

Carl Gustaf Gyllenram:

– Jag har ingen kristallkula, men jag tycker att det är viktigt att påpeka att den här paniken brukar dyka upp först i slutet av en nedgång. Därefter stabiliseras marknaden innan den långsamt vänder uppåt igen.

Annica Creutzer:

– Tyvärr tror jag att krisen kommer att slå hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Om bara några veckor kommer bolagens delårsrapporter. Då måste de lägga korten på bordet och jag befarar att vi kommer att få se flera varsel.

Tomas Persson:

– Risken finns att det uppstår ekonomiska konflikter mellan länder. Regeringar ser till sina egna väljare och vidtar protektionistiska åtgärder mot omvärlden. Det kan slå mot frihandeln.