Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Smugglade valpar betalar med sina liv

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-29

37-åring försökte föra in hundar med falska pass

Efter ett av Skånetullens senaste beslag avlivade -veterinärer de här valparna. De kom från länder där den dödliga sjukdomen rabies fortfarande finns, och kunde därför ha varit smittade.

Efter ett smugglingsförsök i Trelleborg tvingades en veterinär avliva sju hundar.

– Tyvärr är hundsmuggling vanligare nu än innan vi gick med i EU, säger Omar Abdurahman, veterinär­inspektör på Jordbruksverket.

I går ställdes en 37-årig ungersk man inför rätta i Ystad. Den 16 januari stoppades han av tullen i Trelleborg, med tre vuxna hundar och fyra valpar i bilen. Mannen visade, enligt åtalet, upp falska hundpass för tre av djuren.

37-åringen greps omedelbart. Åklagaren betecknar smugglingen som grov eftersom den kunde lett till att livsfarliga smittor som rabies och bandmask fått fäste i Sverige.

Den bil 37-åringen använde står skriven på en kvinna i Kävlinge.

Hon beskriver sig själv som privatuppfödare av hundar och har enligt polisutredningen haft mer än 200 annonser på Blocket om hundar till salu.

Hon nekar dock till att ha något med hundsmugglingen att göra och utredningen mot henne har lagts ner.

Enligt Omar Abdurahman säljs de flesta hundar som smugglas in i Sverige vidare till privatpersoner som inte förstår att något är fel.

– Ofta handlar det om unga människor som gör impulsköp efter att ha läst en annons på internet, säger han och varnar för säljare som föreslår möten på parkeringsplatser och liknande.

– Seriösa uppfödare tar emot besök i hundens hemmiljö.

Hans råd till alla som vill bli hundägare är att ta hjälp av en veterinär.

– Blir du misstänksam, så låt en veterinär besiktiga hunden.