Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Var fjärde bilist bryter mot lagen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-12

Var fjärde bilist i Sverige bryter mot zebralagen – de stannar inte för fotgängare vid övergångsställen.

Allra värst är bilisterna i Göteborg.

– Sedan zebralagen infördes har antalet skadade fotgängare ökat med 10-15 procent, säger Niklas Stavegård, säkerhetsexpert på Motormännens Riksförbund.

Respekteras inte av alla bilister.

Enligt Motormännens undersökning, byggd på cirka 2000 observationer runt om i landet, bryter 24 procent av billisterna mot zebralagen.

Regeln om att bilister ska stanna för fotgängare vid obevakade övergångsställen infördes redan år 2000.

Sedan dess har antalet skadade fotgängare ökat.

– Många gående har missuppfattat lagen och tror att de bara kan gå rätt ut på ett övergångsställe. Men bilisterna måste också bli bättre på att släppa fram gående. Det handlar mycket om att förbättra samspelet mellan bilister och fotgängare, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens Riksförbund, i ett pressmeddelande.

Göteborgarna är värst

På kvällarna är bilisterna sämre på att följa regeln än i dagsljus. Och hur många bliister som stannar varierar mellan olika platser runt om i landet.

Allra sämst är bilisterna i Göteborg, enligt undersökningen vägrar 35 procent av göteborgarna att stanna för fotgängare.

Tätt efter följer Helsingborg, där 34 procent ignorerar väntande fotgängare.

De mest laglydiga bilisterna finns i Falun, där endast 12 procent vägrade att följa zebralagen.

Yrkesförarna ännu sämre

Yrkesförarna är ännu sämre på att följa regeln. Totalt 31 procent av yrkesförarna stannar inte vid de obevakande övergångsställena.

Men det finns skillnader i yrkesgrupperna. Taxichaufförer stannar oftare (28 procent) än buss- och lastbilsförare (32 procent).

–  Med bättre ögonkontakt mellan bilister och fotgängare kan säkerheten på övergångsställen bli mycket högre. En viktig del är att förbättra trafikantutbildningen i skolan. I och med att färre tar körkort och dessutom senare är det extra viktig att tidigt lära sig hur man ska bete sig i trafiken, säger Niklas Stavegård enligt pressmeddelandet.