Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Bäddar för samarbete”

Publicerad 2015-10-12

Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra fortsätter att prata vänligt till varandra – och det kan ha stor betydelse.

Det hävdar Aftonbladets inrikespolitisk kommentator Lena Mellin.

– De anstränger sig för att inte såra varandra och bäddar för samarbete, säger hon.

Lena Mellin

Partiledarna för Sveriges två största partier möttes för duell på måndagseftermiddagen i Studio Ett i P1. Det hade gått mindre än ett dygn sedan Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra senast drabbade samman.

– Det kändes som ett da capo från SVT-debatten. Det kom inte fram något nytt, säger Lena Mellin, Aftonbladets inrikespolitisk kommentator.

Men hon tycker att partiledarna är snälla mot varandra.

"Lustigt"

– Det är intressant att iaktta att den vänliga tonen höll i sig även i dag. De anstränger sig för att inte såra varandra och vill bädda för samarbete.

Hon ger tummen upp till deras debattform.

– Det är lustigt, för att i normala fall är de båda två ganska bleka debattörer. De var bättre än vanligt både i går och i dag, säger Lena Mellin.

"Trixigt" år 2017

I duellen i Studio Ett diskuterades brutna DÖ.

– Betydelsen av spruckna överenskommelsen är begränsad under de närmsta åren. Det beror på att om alla gör som de säger, alltså röstar på det egna budgetförslaget och när det fallit lägger de ner sina röster i påfallande omröstningar, vinner regeringen. Det kritiska läget uppstår 2017. Då ska Alliansen lägga en gemensam budget. Då blir det trixigt, säger Lena Mellin.

Det blev också tydligt i duellen att Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra har ambitionen att samarbete i en ny politisk fråga – flyktingkrisen och integration.

Hemlighet avslöjad

– Det är Sveriges bäst bevarade hemlighet att i svåra situationer gör S och M upp. Är en fråga tillräckligt tung gör de upp. Det kommer de sannolikt göra nu. Flykting- och migrationsfrågan är stor och besvärlig, den kräver uppgörelse över gränsen.

Vad var det viktigaste som kom fram i debatten?

– Det var att de har så försonlig ton. Det har blivit så efter att DÖ sprack, ett annat samtalsklimat. De har tidigare varit nedgrävda i varsin skyttegrav, men den verkar vara borta. Den var åtminstone det i går och i dag. Vi får se hur det är i morgon, säger Lena Mellin.