Sjukhuset vill köpa likdelar – till studenterna
Publicerad 2011-08-31
Det är för få döda på Karolinska Universitetssjukhuset.
Nu vill sjukhuset köpa likdelar från USA – då bristen av donerade kroppar påverkar läkarutbildningen.
– Det behövs hands-on-träning, säger överläkare Jan Kumlien.
Karolinska universitetssjukhuset i Solna har brist på döda kroppar. Det påverkar studenterna vid universitetet och specialistläkare.
Bristen har gjort att flera studenter inte haft riktiga kroppar att öva på.
I ett brev till Socialstyrelsen i Stockholm frågar sjukhuset om det går att köpa likdelar, organ, från ett privat stiftelse i USA, Life Legacy, för undervisningssyfte.
Kan vara olagligt
Problemet är att det är olagligt att köpa och sälja kroppar i Sverige om det görs med vinstintresse.
Jan Kumlien, överläkare vid öron- näsa- och halskliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset, har hållit i kurser i endoskopisk bihålekirurgi sedan 80-talet – men måste nu ställa in undervisning på grund av den stora bristen på likdelar.
– Jag ser det som en olycklig utveckling. Det vore trist om avancerade utbildningar inte kan bedrivas i Sverige, säger han.
Då flera utbildningar och spetsträning inte kan genomföras i Sverige blir i stället alternativet att studenter och läkare skickas utomlands för utbildning, menar Jan Kumlien.
Lik bättre än modeller
Socialstyrelsen har ännu inte hunnit ge besked om Karolinska kan köpa likdelar från stiftelsen Life Legacy. För även om sjukhuset köper i undervisningssyfte, kan stiftelsens försäljning vara vinstdrivande.
Jan Kumlien menar att kroppsdelar aldrig helt kan ersättas med modeller eller datorprogram.
– Det finns en tilltro till teoretiska kunskaper som inte är verklighetsbaserade. Det behövs hands-on-träning, säger han.
– Visst finns det datorprogram och platsmodeller. Men när det kommer till det hantverksmässiga att hantera instrumenten, då måste du ha tillgång till anatomiska preparat.