Två personer skjutna i centrala Norrköping

Uppdaterad 2011-06-29 | Publicerad 2011-06-28

En vårdas med livshotande skador

Två personer skottskadades och en person knivskars i Norrköping under tisdagskvällen.

Två personer skottskadades och en man knivskars i centrala Norrköping på tisdagskvällen.

En av de skjutna männen vårdas nu på sjukhus med livshotande skador.

Polisen tror att händelsen var en uppgörelse mellan kriminella gäng.

Tre personer fördes till sjukhus efter skottlossningen som inträffade vid 20.15-tiden på tisdagen.

En man fick livshotande skador efter att ha skjutits, han är 31 år och hemmahörande i Malmö. Mannen fördes till Universitetssjukhuset i Linköping.

De andra två skadades tillstånd uppges vara allvarligt men stabilt. Båda vårdades på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och en av dom, en 35-årig man, opererades akut under kvällen. Den andre, en man i 25-30-årsåldern, hölls kvar på sjukhuset för observation. De är båda allvarligt skadade, men tillståndet är stabilt, enligt landstingets kommuniké.

Hade skottsäker väst

Skottlossningen inträffade vid en restaurang på Gamla Rådstugegatan i centrala Norrköping. En gruppering besökte restaurangen när en annan gruppering dök upp. Ett vittne berättar att de satt på en uteservering bara ett stenkast bort när de hörde flera smällar.

– Vi satt och käkade när vi hörde tre skott. Jag sprang runt och såg tre personer som låg ner på trottoaren och ropade på ambulans. Flera av dem blödde, säger personen till Aftonbladet.

Enligt vittnesuppgifter hade en av de skadade männen en skottsäker väst på sig, medan en annan bar en tröja med mc-klubben Outlaws tryck.

– Vi letar efter fyra till sex gärningsmän och innan man har hittat dom så vill jag inte bekräfta vad det finns för gängkopplingar. Men dom är kända av oss sedan tidigare och det är ju så att om man tittar på vilka dom är och vad de har för skador så kan det vara så men det är för tidigt att säga, säger Ronnie Dahlqvist, länsvakthavande stationsbefäl.

Området spärrades av

Polisen i Östergötland arbetade under kvällen och natten intensivt med att ringa in gärningsmännen. En mängd människor blev vittnen till händelsen och deras uppgifter är viktiga för polisen som också hör flera personer som finns i de skadades närhet. Klockan 00.30 hade ingen misstänkt ännu gripits.

– Eftersom det här är personer som vi känner till så är det ju också så att det finns fler som är intressanta för oss att höra, säger Ronnie Dahlqvist.

Vissa platser i området spärrades av för teknisk undersökning.

Under tisdagsnatten greps även flera personer av polisen, det är dock oklart om de är inblandade i skjutningen.

Kan vara dygnets andra skjutning

Kvällens skottlossning kan vara dygnets andra i Norrköping. Klockan 02.50, natten mot tisdagen, larmades polis om en skottlossning vid Herstabergs marina i utkanten av stan. Två av varandra oberoende vittnen hade hört hur ett skott avlossats, enligt polisen i Östergötlands hemsida.

Strax därefter ska ett okänt antal personer ha lämnat platsen i två bilar. Polispatrullerna som kom till platsen hittade inget som tydde på att någon beskjutits, men spår av eventuella gärningsmän kunde säkras och en anmälan om brott mot vapenlagen upprättades.

– Vi utreder den händelsen också, men det är för tidigt för oss att säga om det finns ett samband, säger Ronnie Dahlqvist.

Under onsdagen hade läget för den svårt skadade 31-åringen stabiliserats. Skadorna bedöms som lindriga och mannen kommer under dagen att få åka hem från Universitetssjukhuset i Linköping.

ANNONS