Pappor dåliga på att ta ut föräldradagar

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-11

Jonas Cedgard var hemma med sonen i 60 dagar

Allt fler svenska pappor väljer att ta ut en allt större del av föräldradagarna.

Men inte i Göteborg – här sjunker i stället antalet pappadagar.

Jonas Cedgard tog 60 pappadagar när han var hemma med sonen Sebastian.

I dagsläget tar männen i snitt hand om en dryg femtedel av föräldradagarna, kurvan pekar stadigt uppåt och har gjort så de senaste åren.

Göteborg mot strömmen

Men i Västra Götaland går det åt motsatt håll. Statistik från försäkringskassan visar att här har antalet uttagna pappadagar stagnerat.

– De senaste månaderna tyder allt på att de till och med minskar, säger Leif Andersson, controller på Försäkringskassan i Göteborg.

Om pappor i storstan är bättre på att ta föräldradagar jämfört med landsortsbor finns det inga siffror på. Försäkringskassan har inga ambitioner att analysera materialet vidare.

– För några år sedan var pappaledigheten ett prioriterat område, men vi mäter inte lika noga nu. Nu är sjuktalen viktigare, säger Leif Andersson.

”Hade gärna tagit mer”

Jonas Cedgard, 36, tog 60 pappadagar och var fram tills nyligen hemma med sonen Sebastian, 18 månader.

– Det blir ju naturligt att mamman tar mest i början med tanke på mat och amning. När hon ville jobba tog jag pappaledigt och jag hade gärna tagit mer, men nu har vi börjat skola in honom hos dagmamma.

Jonas Cedgard menar att i deras fall var det inte ekonomin som avgjorde hur de valde att fördela föräldradagarna. Som elektriker får han tack vare sin yrkesgrupps nya avtal ytterligare tio procent, alltså 90 procent av lönen, för att vara hemma.

– Oavsett så hade jag gärna varit hemma mera, man får ju inte tillbaka den här tiden, säger Jonas Cedgard.