Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Femte tsunamilarmet på ett dygn

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-13

Seismolog: ”Vi kan vänta oss efterskalv i månader framöver"

På torsdagskvällen, svensk tid, drabbades Indonesien av ytterligare en jordbävning. Totalt ha tio människor dött av det senaste dygnets skalv.

– Vi kan vänta oss efterskalv av den här styrkan i månader framöver, säger seismologen Reynir Bödvarsson.

Jordbävningsfaran i Indonesien verkar vara långt från över. Vid halvsjutiden, svensk tid, kom rapporter om att ön Sumatra drabbats av en kraftig jordbävning, uppmätt till magnituden 6,8, skriver Reuters. Efter jordbävningen utfärdade de indonesiska myndigheterna i ny tsunamivarning. Varningen är den femte under det senaste dygnet.

Tio döda hittills

Totalt tio människor har nu hittats döda och 38 uppges ha skadats efter det senaste dygnets serie av jordskalv nära Sumatra, de flesta i provinsen Bengkulu. Dessutom kommer rapporter från Sumatra som tyder på att en tsunami faktiskt nådde öns kust i onsdags och orsakade skador i minst en by.

Invånare i Serangai, 75 kilometer nordväst om Bangkulu, berättar att de flydde mot högre mark när vattnet drog sig tillbaka en timme efter det kraftiga skalvet. När de kom tillbaka var gatorna fyllda av grenar, lera och skräp upp till 150 meter från kusten.

Ingen i byn såg vad som skedde och kan därför inte berätta om det var en hög våg som slog till eller om havsytan långsamt reste sig.

Hur kommer det sig att området drabbas av så många täta jordskalv?

– De senaste jordbävningarna är efterskalv till det första skalvet i onsdags. Totalt handlar det om ett 20-tal skalv över 5 på magnitudskalan. Vi kan vänta oss ytterligare skalv i månader framöver men de kommer att minska i styrka vartefter. Indonesien är extra drabbat av jordbävningar eftersom landet är beläget precis i skarven av två tektoniska plattor som trycks emot varandra vilket ger upphov till jordskalv, säger Reynir Bödvarsson.

Kan jordskalven sprida sig till andra närliggande områden?

– Det finns en risk att spänningen mellan plattorna går vidare söderut och kan i så fall drabba Jakarta. Vi håller nu på att titta på hur stor risken är att det händer. Däremot är det svårt att bedöma när skulle kunna ske. Det kan äga rum inom några veckor eller om tio år, säger Reynir Bödvarsson.