Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Svenskar är inte längre längst i världen

Uppdaterad 2016-07-27 | Publicerad 2016-07-26

Ny studie har undersökt längd i 183 länder

Här är världens längsta man, Robert Wadlow, tillsammans med sin far. Wadlow avled 1940. Han var 272 cm.

För hundra år sedan var svenskar längst i världen – det är vi inte längre. En ny banbrytande studie har undersökt längdutveckling i 183 länder under 100 år.

En ny studie, som publicerats i tidningen E-Life, har 800 forskare från hela världen studerat längdutveckling i 183 länder under 100 år. Med hjälp av siffror från värnpliktsstatistik och folkundersökningar som mäter hälsa och näringsintag, har forskarna lyckats återskapa längdinformation för över 18 miljoner 18-åringar från 1914 till 2014.

Nederländare och letter längst

Resultaten i studien visar att nederländska män och lettiska kvinnor är de längsta på planeten. För män i Nederländerna är medellängden nu 183 centimeter och lettiska kvinnor är i genomsnitt 170 centimeter. Kortast av de i studien är männen från Östtimor, med en genomsnittslängd på 160 centimeter, och kvinnor från Guatemala, som mäter 149 centimeter från topp till tå.

Sverige tappar förstaplatsen – rejält

För hundra år sedan såg dock resultaten helt annorlunda ut. Då var både svenska män och kvinnor längst i världen. Männen i Sverige mätte då över 171 centimeter medan kvinnornas genomsnittslängd låg på 160 centimeter. I dag hamnar männen på en 15:e plats och kvinnor på plats 17. Det finns inga exakta siffror i studien på hur långa svenskar är i dag men enligt SCB är svenska män i genomsnitt 179,4 centimeter och kvinnor 165,7 centimeter.

Iran och Sydkorea växer snabbast

Snabbast växande är däremot iranska män och kvinnor från Sydkorea. I Sydkorea har kvinnorna blivit 20 centimeter längre på hundra år, och iranska män har växt över 16 centimeter.

I en del afrikanska länder har däremot människor blivit kortare, i andra har växandet på längden avstannat. Bland dem finns USA, Storbritannien och Finland.

Resultaten syftar till att uppmärksamma barns uppväxtmiljö. Barn och ungdomar som får tillgång till näringsrik mat och en bra uppväxtmiljö tenderar att bli längre. Även gener är en viktig faktor.

Följ ämnen i artikeln