Fredrik ska bestiga fjäll mot barncancer

Uppdaterad 2014-06-11 | Publicerad 2014-06-10

Nyligen fick hans 3-årige son Sebastian diagnosen cancer.

Nu trotsar Fredrik Westerlund, 37, sin cp-skada och fjällvandrar mot barncancer. I morgon kan han få in över 60 000 kronor.

– Det är omtumlande på ett stärkande sätt, säger han till Aftonbladet.

För några veckor sedan fick Fredrik Westerlund, 37, i Arjeplog ett oerhört tungt besked. Hans 3-årige son Sebastian är sjuk i cancer.

Pojken blev inlagd på Universitetssjukhuset i Umeå dit hans föräldrar följde med.

– Då upptäckte jag hur mycket gott Barncancerföreningen Norra gör både i stort och smått. Allt från att de bjuder på fika och har lägenheter där tillresta anhöriga kan bo till forskningsinsatser och utflykter för sjuka barn och deras syskon. När vi fick åka hem kände jag starkt att jag vill göra något, säger Fredrik Westerlund.

Där de bor finns något som heter Top of Arjeplog, en utmaning som handlar om att ta sig upp på tio fjälltoppar i Arjeplogsfjällen. Fredrik fick idén att utmana företag och andra att bidra med ett par hundringar för varje topp han klarar att ta sig upp på.

Kan samla in halv miljon

Han startade en insamling på Facebook som på efter några dagar är uppe i 60 000 kronor per fjälltopp. Många skriver att de vill gå med honom och sidan översvämmas av lyckönskningar.

– Det är omtumlande i sig att ha ett litet barn som har cancer och det här är också omtumlande men på ett stärkande sätt. Det har varit ett otroligt gensvar och människor har varit väldigt generösa, men de har också visat sin vilja att hjälpa till, säger Fredrik Westerlund.

Fredrik känner sig överväldigad av alla människor med andra sjukdomar och funktionshinder som hört av sig. De säger att han är en inspiration.

Sedan födseln har han har en lätt cp-skada som gör det lite svårt gå. Det blir en del trasiga knän och armbågar.

– Jag måste anstränga mig mer för att klara av det här. Jag drar fötterna efter mig och svänger mycket med armarna så det är lätt att jag ramlar eller tappar balansen. Men jag har vandringsstavar med mig och en stark kompis som kan hjälpa mig upp när jag ramlar, säger han.

Vill se utsikten

På onsdag ska han ta den första toppen tillsammans med sin vän Guido van den Berg.

– Jag ska göra den första i morgon. Renberget, som jämfört med de andra är inte är en så lång promenad. Utifrån min egen förmåga tror jag att jag klarar tre till fem toppar. Den första gör jag bara med Guido för att det ska få vara lite av vår egen grej, men också för att det inte ska vara så många distraktioner, säger Fredrik Westerlund.

Det blir första gången han går till fots upp på ett fjäll.

– Jag har gått en del i skogen med mina föräldrar och har fiskat och så. Men inte i terräng med bestigningar och toppar. Jag ser väldigt mycket fram emot att få se den vackra utsikten, säger han.

Hur känns det så här dagen innan?

– Nu har jag onekligen ett visst tryck på mig. För varje topp jag klarar av kan jag dra in över 60 000 kronor. Men varje topp jag inte klarar kostar samtidigt 60 000. Men det känns kul och inspirerande, säger Fredrik Westerlund.

ANNONS