Försvarsministern hyllar försvaret

Publicerad 2014-10-25

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser att inget i ubåtsjakten kunde ha gjorts annorlunda.

Nu hyllar han Försvarsmakten.

– Jag vill framföra ett tack, säger han till Aftonbladet.

Klockan åtta i går morse avslutades sökandet efter en eventuell inkräktare i den svenska skärgården, har Försvarsmakten meddelat.

Hyllar försvarspersonalen

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger till Aftonbladet att han förväntar sig att snart få ta del av den analys försvaret kommer att göra av insatsen.

– Jag har fått information fortlöpande om operationen och känner fullt förtroende för de bedömningar Försvarsmakten har gjort.

Han anser inte att insatsen på något sätt varit misslyckad.

– Nej, det är inget misslyckande. Försvarsmakten har konstaterat trolig främmande verksamhet i Stockholms inre skärgård. Det är ett oacceptabelt läge. Det vi gör i det här läget är att ge signalen om svensk suveränitet och integritet, att vi har kapacitet, säger han.

Hultqvist berömmer personalen inom Försvaret som jobbat med operationen.

– Den har varit engagerat och jobbat väldigt seriöst. Jag vill framföra ett tack till dem.

Vad säger du om teorierna om att saken skulle vara uppgjord för att få större försvarsanslag?

– Jag vill inte ens kommentera spekulationsteorier.

Hultqvist vill inte svara på om händelserna kommer att innebära större anslag.

– Vad vi ska göra framåt bygger på försvarsberedningens samlade arbete och det är många faktorer att ta hänsyn till.

Finns det något som kunde gjorts annorlunda?

– Nej, jag har fullt förtroende för de bedömningar som Försvarsmakten gjort.

”Regeringen har beröringsskräck”

Även Folkpartiets ledare Jan Björklund säger till Aftonbladet att han nu ska följa försvarets analyser.

– Men det är naturligtvis oerhört allvarligt det som troligtvis har inträffat. Främmande makt har trängt djupt in på svenskt territorium medvetetet.

Hur säker är du på att något hänt?

– Jag kan bara gå på försvarets analyser, jag har inget annat underlag. Men de senaste 18 månaderna har kränkningarna av Sverige ökat från rysk sida. Några har uppenbart varit avsiktliga och mycket provokativa. Det är mönstret som varit under de senaste 1,5-2 åren som är det riktigt allvarliga.

Enligt Björklund måste kränkningarna "få konsekvenser för svenskt försvar".

– Nästa års försvarsbeslut måste innebära en förstärkning av svensk försvarspolitik.

– Med facit i hand borde man inte avskaffat kustförsvaret. Det måste vi återinskaffa och vi behöver införskaffa nytt svenskt luftvärn. Det som behövs är omfattande.

Samtidigt kritiserar han regeringen.

– Det är väldigt olyckligt att den nya rödgröna regeringen har beröringsskräck med Nato. Ett Natomedlemska ger trygghet. Ensam är inte stark i det här läget.

Schyman (FI): Satsa mot våld i samhället

Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman anser att det var väntat, och att hon inte vänder sig emot Försvarets insats i sig.

– Det är inte konstigt att Försvarsmakten genomfört den uppgift de har. Det jag reagerat emot är den politiska bedömningen och att man trissat upp läget. Vi vet inte om det funnits någon ubåt än och än mindre vilket land den skulle komma ifrån. Jag vänder mig mot att det blir ett sådan alarmistiskt läge där man låter fantasin skena i väg. Vi behöver förstå att vi måste bryta den här upprustningscirkeln som pågår, säger hon till Aftonbladet.

Schyman beskriver FI:s linje som går ut på militär nedtrappning.

– Det pågår naturligtvis spaningsarbete och eventuellt även kränkningar av svenska vatten. Frågan är hur man ska hantera detta. Vi i FI menar att vi bör formulera en säkerhetspolitisk linje med en successiv nedtrappning av det militära försvaret för att kunna lägga de resurser vi har har till att motverka det faktiska våld vi har i samhället.

Wallmark (M): Nytt beteende i närområdet

Hans Wallmark, Moderaternas försvarspolitiska talesperson efterlyser en "grundlig analys" av operationen.

– Jag kan konstatera att Försvarsmakten gjort bedömningen att det är troligt att det pågått främmande undervattensverksamhet i skärgården, den näst högsta nivån på en femgradig skala. Det är allvarligt.

– För att få ytterligare information har jag begärt att den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, ska komma till försvarsutskottet. Så kommer nu också att ske. Det är viktigt att få en bredare bild av Sveriges säkerhetsläge.

– Vi ser nu ett nytt militärt beteende i Sveriges närområde som enligt mig är på väg att skapa en ny normalbild. Alla länder runt Östersjön övar mer och Ryssland agerar mer offensivt. Senast i tisdags kränkte ett ryskt plan estniskt luftrum. Det nya säkerhetsläget i närområdet är något jag fick tillfälle att diskutera med bland annat Estlands utrikesminister vid mitt besök i Tallinn igår.

Daniel Bäckström, Centerpartiets försvarspolitiske talesperson:

– Försvarsmakten har gjort bedömningen att man nu kan avsluta sin underrättelseoperation. Vi ser inga skäl att ifrågasätta det. Nu återstår att analysera vad som hänt och fortsatt följa försvarsarbetet.

Svenska Freds: Hysterin är skadlig

Anna Ek, ordförande i Svenska Freds- och skiljedomsföreningen:

– Det som har varit slående den här senaste veckan är att varken vi eller försvarsivrare som Mikael Odenberg menar att Ryssland är på väg att attackera oss. Det är egentligen ingen som kunnat säga vad Försvarsmakten gjort för obsevationer. De som i princip alltid förespråkar större försvarsanslag har ju använt den här situationen för sin sak. Men så länge vi inte vet vad som hänt kan vi inte göra ett välavvägt beslut.

Enligt Anna Ek har den senaste veckan haft drag av både lyteskomik och hysteri.

– Vem som helst som följt svensk media har väl fått uppfattningen att Sverige är i krig. Den här hysterin som varit riskerar närmast bli skadlig för försvarspolitiken. Det är olyckligt när allmänheten fnissar åt folk som fiskar öring och allt vad det är. Försvarsmakten bör analysera insatsen men jag tycker också att det finns anledning för media att analysera vad man själv har gjort för att bidra till situationen.

Ek efterlyser is i magen för att motverka förhastade slutsatser.

– Om det nu är så att en främmande makt testar vår reaktionsförmåga kan vi ju säga att de åtminstone lyckats göra oss vettskrämda, och det är ju inte positivt.