Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Här är alla studenter garanterad lägenhet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-27

Lista: Studentstäderna
som har bostadsgaranti

Ingen bostadsbrist Mittuniversitetet, Mälardalens högskola och Örebro universitet. Här är studenterna garanterade en lägenhet.

Glöm bostadsköer och dyra andrahandskontrakt.

Här är städerna där studenterna är garanterad ett boende.

– Men i storstadsregionerna kommer söktrycket att öka, säger Martin Johansson, informatör på Svenska Studentbostadsföreningen.

Allt fler svenskar vill studera. 340 000 personer sökte till höstens utbildningar på Sveriges universitet och högskolor. De flesta vill plugga i klassiska universitetsstäder som Stockholm, Göteborg och Uppsala. En situation som har bidragit till en enorm efterfrågan på studentbostäder.

”Blir värre till hösten”

– Nummer ett på listan är ofta utbildning och därför väljer många att flytta till storstäderna trots bostadsbristen, säger Martin Johansson på Svenska Studentbostadsföreningen och fortsätter:

– Som det ser ut nu kommer bostadsbristen bli värre till hösten eftersom allt fler vill studera. Mitt tips till alla studenter är att söka lägenhet i så god tid som möjligt för att öka sina chanser.

Det finns dock städer där lågkonjunkturens kalla vindar inte blåser – åtminstone på bostadsmarknaden.

Tolv städer med bostadsgaranti

Enligt Svenska Studentbostadsföreningen finns det i dag tolv städer där lärosäterna tillsammans med bostadsföretagen garanterar bostad till de nyantagna. I städerna Uppsala, Grytthyttan, Hällefors, Malmö och Lund – där bostadsgarantin inte finns – får studenterna i vissa fall förtur i köerna.

– Bostadsmarknaden för studenter är väldigt tvådelad. Vill man plugga i storstadsregionerna är det skitsvårt att få en lägenhet. Väljer man någon av de andra städerna är det väldigt enkelt att få en lägenhet, säger Johansson.

Följ ämnen i artikeln