Visade Palestinaflagga på utspringet – rektorn stormade

Publicerad 2024-06-08

Khaled, 18, höll upp en Palestinaflagga under sitt studentutspring.

Då sprang rektorn fram och försökte slita den ur händerna på honom.

– Oavsett vad ska inte en rektor agera på det sättet, säger Khaled.

Videor som visar tumultet har spridits som en löpeld på sociala medier.

– Det kändes brutalt, jag vet inte hur jag ska uttrycka mig. Jag hamnade i chock och jag blev ledsen, säger Khaled till Aftonbladet.

Den 5 juni skulle vara en av Khaleds största dagar. Men mitt under studenternas utspring klev rektorn upp på scen och slet en Palestinaflagga ur händerna på honom.

Khaled, 18.

Khaled beskriver att han blev neddragen så att han höll på att snubbla. Videon visar hur rektorn drog i flaggan och la sin armbåge mot hans hals. Efter det fördes Khaled iväg från scenen.

– Han drog ned mig så att jag höll på att snubbla. Jag sa ”släpp flaggan” och då sa han ”vilken flagga” – där misstänkte jag att det var något större än bara ett förbud.

Skolan har i sju år haft ett förbud mot att flaggor, banderoller och andra typer av budskap visas under studenten. Enligt dem är det av säkerhetsskäl.

– Tydligen har skolan mejlat och sagt att flaggor inte får användas. Jag hade hört det från elever men inte från rektorn. Men jag valde att göra det ändå. Oavsett vad ska inte en rektor agera på det sättet, säger Khaled.

Khaled, 18, höll upp en Palestinaflagga under studentutspringet.

 

Här syns hur rektorn drog bort Khaled från scenen.

”Den flaggan betyder allt för mig”

Efter tumultet brutit ut skulle studentdagen fortsätta. Men för Khaled var det förstört.

– Jag försökte vara glad framför familjen och ta bilder. Men flaket blev inte så bra, jag hade allt i åtanke, säger han.

– Jag är palestinier, den flaggan betyder allt för mig. Jag förstår inte hur man kan ha hat mot några färger.

Skolans rektor vill inte ställa upp på en intervju. Han skriver i ett meddelande till Aftonbladet att hot har riktats mot honom och hans familj.

”Det finns delar i ärendet jag inte kan uttala mig om. Men klippen visar inte hur det startar och inte slutet som innefattar att en mobb på 10–15 personer uttalade en mängd hot. Det finns också en hemsk antisemitisk underton i sociala medier”, skriver han vidare.

Han understryker att flaggförbudet endast gäller på scenen, men att det i övrigt är fritt fram.

Rektorn har sedan tidigare fått ett nytt toppjobb i en annan skolkoncern, där börjar han i höst. Men nu har föräldrar där startat en protestlista mot hans anställning.

En av dem som deltar i upproret säger att rektorns agerande har ”skakat om föräldrar ordentligt” på skolan.

Under fredagen anmäldes skolan till Skolinspektionen och polisen tog emot en anmälan mot rektorn, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö stad: Rektorn har ansvar för säkerheten

Malmö stad har upprättat en egen utredning om händelsen. Till Sydsvenskan säger direktören för gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen på kommunen, Jonas Svensson, att de utreder det skyndsamt.

– Vi har tagit del av filmen och förstår att den kan väcka känslor och upplevas omskakande.

Han fortsätter:

– Jag vill ändå vara tydlig med att bakgrunden till att rektorn avlägsnar flaggan från eleven är att skolan har sina ordningsregler av säkerhetsskäl.

Han förklarar att rektorn har ansvar för ordning och säkerhet vid studentutspringet.

– Jag tänker att nu får vi verkligen utreda det här. Det är ett filmklipp som har kommit till vår kännedom. Vi behöver ju givetvis ta reda på mer, säger Jonas Svensson.

Följ ämnen i artikeln