Propagandakriget: Nya högtalare i Sydkorea

TT-AP

Publicerad 2024-06-09

Avspärrningar i Seoul runt skräp från en nordkoreansk ballong tidigt på söndagen. Bilden har distribuerats av sydkoreanska myndigheter.

Nord- och Sydkorea fortsätter att trappa upp propagandakriget längs en av världens hårdast bevakade gränser. En ny laddning skräpballonger från det slutna Nordkorea ska nu besvaras med dånande högtalare på den sydkoreanska sidan.

Högljudda sändningar över gränsen är ett gammalt trick som Sydkorea nu dammar av.

”Vi kommer att installera högtalare riktade mot Nordkorea i dag och börja sända”, heter det i ett pressmeddelande från Sydkoreas ledning på söndagen.

Seoul-regeringen lägger ansvaret för upptrappningen helt på Nordkorea. Tidigare under dagen hade Pyongyang-regimen återigen skickat ballonger fyllda med sopor över gränsen, uppger sydkoreansk militär.

Omkring 330 ballonger uppges ha skickats sedan lördagskvällen. Ungefär 80 har hittats på sydkoreanskt territorium på söndagsmorgonen. De innehöll skräp men inga farliga ämnen upptäcktes, enligt militären. Tidigare har ballongerna varit lastade med bland annat avföring, vilket väckt oro för smittspridning.

För en vecka sedan uppgav Nordkorea att ballongattackerna tillfälligt skulle upphöra, men hotade samtidigt med ett nytt flöde av ballonger om Sydkorea i sin tur inte upphörde med att peppra Nordkorea med flygblad.

I torsdags uppgav en sydkoreansk aktivistgrupp att tio stora ballonger skickats över det slutna landet fyllda med usb-minnen med k-poplåtar samt 200 000 flygblad med budskap mot diktatorn Kim Jong-Un.