Biden: Upp till bevis för Hamas

TT

Publicerad 2024-06-11

USA:s president Joe Biden på måndagen.

USA:s president Joe Biden säger att det nu är upp till Hamas att visa att de menar allvar med viljan att nå en vapenvila i Gaza.

”FN:s säkerhetsråd antog just vår resolution som uppmanar Hamas att acceptera avtalet om att upprätta en vapenvila med frigivning av gisslan. Hamas säger att de vill ha vapenvila. Det här avtalet är en möjlighet att bevisa att de menar det”, skriver Biden på X.

I FN-resolutionen, som antogs av 14 av 15 länder i säkerhetsrådet på måndagskvällen, uppmanas Hamas och Israel att fullt ut, och utan andra villkor, genomföra de bestämmelser som finns i avtalsförslaget som presenterades av Biden i slutet av maj.

USA uppger att Israel har accepterat förslaget – något som dock inte klargjorts av Israels regering.

Terrorstämplade Hamas har i sin tur ”välkomnat” FN-resolutionen och sagt att de är redo att samarbeta med medlare för att inleda förhandlingar, men har inte fastställt huruvida de accepterar förslaget fullt ut.

Den israeliska FN-diplomaten Reut Shapir Ben-Naftaly undviker att direkt kommentera resolutionen, men understryker inför säkerhetsrådet att Israels ståndpunkt är orubblig:

– Vi kommer att fortsätta tills alla ur gisslan har återlämnats och tills Hamas militära och styrande kapacitet har avvecklats.

– Detta betyder också att Israel inte kommer att engagera sig i meningslösa och oändliga förhandlingar, som kan utnyttjas av Hamas för att dra ut på tiden, sade hon.