Europa ligger efter med klimatanpassningar
Uppdaterad 10.39 | Publicerad 06.30
Extremoväder till följd av klimatförändringar intensifieras snabbare än Europas beredskap. Sverige är inget undantag, menar forskare.
– Vi ligger alltid steget efter, säger Blaz Kurnik vid Europeiska miljöbyrån (EEA).
I veckan har Spanien drabbats av förödande översvämningar. Vatten har forsat genom trånga gator och lämnat fastigheter och bilar totalförstörda. I regionen Valencia har över 90 personer hittats döda eller saknas. Händelsen är bara ett exempel på översvämningar som drabbat Europa de senaste åren.
– Vi kommer inte kunna skydda oss helt från det som vi har sett i Spanien. Vi pratar om enorma mängder vatten som kommer under kort tid, men med rätt åtgärder går det att dämpa de negativa konsekvenserna, säger Kurnik.
Alltid steget efter
Enligt honom är det framför allt länder som drabbats av översvämningar som har börjat arbeta mer genomgående med att klimatanpassa städer.
– Köpenhamn är ett exempel. Staden har drabbats av flera översvämningar och har därefter börjat arbeta med klimatanpassad stadsplanering. De har till exempel byggt nya grönområden och anpassat befintliga områden så att de kan absorbera och leda om vatten.
Men generellt ligger Europa efter med klimatanpassningsarbetet.
– Det enkla svaret är att vi inte är väl förberedda. Globalt ökar temperaturen snabbare än vi trott så vi ligger alltid steget efter. Åtgärder gällande klimatanpassningar utvecklas hela tiden, men det händer för lite och går för långsamt, säger Kurnik.
Sverige är inget undantag, enligt Johanna Sörensen, forskare i teknisk vattenresurslära vid Lunds universitet.
– Jag skulle säga att kommuner och regioner skriker efter bättre koordinering. Det är svindyrt att klimatanpassa. Kommunerna behöver även ekonomiskt stöd för att kunna arbeta med de här frågorna.
Kunskapen finns
Sörensen nämner också Danmark som ett land som lyckats bättre med sin klimatanpassning.
– Man arbetar bättre med ansvarsfördelning och information till fastighetsägare. Man arbetar med grönare städer, tekniska vegetationslösningar som kan hantera stora mängder vatten och höjdsättningar som påverkar hur vattnet leds.
Men kunskapen finns i Sverige, understryker Sörensen.
– Problemet är att vi har en krånglig ansvarsfördelning. På samma sätt som Danmark har SMHI börjar arbeta för att bli bättre på prognoser. Det kan vara rätt knepigt att förutse var skyfall slår ner och det är ofta därför som människor dör, säger hon.