Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Navalnyjs stabschef: Fortsatt kamp mot Putin

TT

Publicerad 2024-05-18

Leonid Volkov, stabschef i den döde Aleksej Navalnyjs ryska antikorruptionsorganisation. Arkivbild.

En av den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs närmaste medarbetare säger att han ”aldrig tänker ge upp” kampen mot den ryske presidenten Vladimir Putins styre.

Den tidigare stabschefen för Navalnyjs stiftelse för korruptionsbekämpning i Ryssland, Leonid Volkov, ger sin första intervju efter en brutal attack med hammare mot honom i mars i Litauen där han lever i exil.

Till brittiska BBC säger Volkov att angreppet mot honom var ett sätt för Moskva att säga ”vi vet var du bor, vi kan döda dig, vi jagar dig”.

Tre personer har gripits för angreppet mot Volkov utanför hans hem. Men Volkov understryker att han är säker på att den ryske presidentens regim låg bakom attacken.

I intervjun utvecklar Volkov tankar om hur Navalnyjs kamp mot korruption – och mot Putin – kan fortsätta.

Han säger att ingen kan ersätta Aleksej Navalnyj. Sedan lägger han till att Navalnyjs änka Julia Navalnaja är en ”karismatisk” ledare för oppositionsrörelsen, även om ”hon aldrig ville få denna publika roll”, och att hon förstår betydelsen av att fortsätta kampen mot Putin.

– Vi har alltid vetat att vi kämpar mot en galen, fascistisk diktator som inte ser några gränser, säger Volkov.

Han uppmanar omvärlden att inte inleda förhandlingar med den ryske ledare:

– Putin bluffar på ett sådant sätt att omgivningen ska tro att han är starkare än vad han egentligen är. Gå inte på bluffen, uppmanar stabschefen Volkov i intervjun med BBC:s Laura Kuenssberg.

Aleksej Navalnyj dog under oklara omständigheter i en arktisk straffkoloni i februari.