Värmebölja i Pakistan – på väg mot nytt rekord

Forskare och myndigheter: Beror på klimatförändringarna

Publicerad 2024-05-28

Den långvariga värmeböljan sliter på äldre och unga. Här får två barn, som drabbats av värmerelaterad magsjuka, behandling på sjukhuset i Hyderabad i Pakistan. Läkare har behandlat hundratals patienter för värmeslag på flera sjukhus i Pakistan. Värmeböljan beror på klimatförändringar orsakade av människan, enligt pakistanska myndigheter.

Temperaturen i Pakistan är på väg mot rekord.

Den långvariga värmeböljan har nu skickat upp kvicksilvret till 52 grader Celsius.

I Sindh i södra delen av landet nådde temperaturen 52,2 grader Celsius de senaste 24 timmarna, enligt Shahid Abbas vid Pakistans meteorologiska institut.

Varmast i år

Mätningen är den högsta hittills i år och nära stans rekord som ligger på 53,5 grader. Landets värmerekord ligger på 54 grader.

– Pakistan ligger på femte plats bland länder som är sårbara för klimatförändringar. Vi har sett regn som inte är normalt och översvämningar, säger Rubina Khursheed Alan, som är klimatkoordiantor hos premiärministern, till Times of India.

Forskare: Orsakad av människan

Enligt forskarna beror extremtemperaturerna i flera länder i Asien den senaste månaden på mänskligt orsakade klimatförändringar.

Sardar Sarfaraz, chefsmeteorolog vid Pakistans meteorologiska institut, säger att den högsta uppmätta temperaturen någonsin är 54 grader i staden Turbat i sydvästra provinsen Balochistan 2017.

Det var den näst högsta temperaturen i Asien och den fjärde högsta i världen.

ANNONS