Netanyahu: USA och Israel måste stå enade

Christina Nordh

Publicerad 2024-07-24 19.59

Utanför Kapitolium använde polisen pepparsprej mot demonstranterna.

Inne i kongressen möttes Benjamin Netanyahu av stående ovationer.

– Amerika och Israel måste stå enade. När vi står tillsammans händer något: vi vinner och de förlorar, inledde han sitt anförande.

Följ ämnen
Israel

Israels premiärminister har fått skarp kritik för sitt beslut att ta med sig familjemedlemmar till flera av gisslan under besöket.

I kongressen väntade framför allt jublande republikaner på honom.

– Vi står i dag vid ett historiskt vägskäl. Vår värld är på väg att omvälvas, säger han.

– I Mellanöstern konfonterar Irans terroraxel Amerika, Israel och våra arabiska vänner. Det här är inte en strid mellan civilisationer. Det är en strid mellan de som glorifierar död och de som helgar livet.

Premiärministern jämförde i sitt nära en timme långa tal Hamasattacken den 7 oktober förra året med terrorattackerna i USA. Han sa att den var jämförbar med ”tjugo 9/11 under en dag”, om man ser till befolkningsstorlek.

135 av 255 fritagna

Han talar om hur Hamas ”slaktade” 1 200 personer personer från 41 länder den 7 oktober förra året och drog med sig 255 personer, ”båda levande och döda till de mörka hålorna i Gaza”.

Av de 255 i gisslan har totalt 135 fritagits.

– Jag mötte Noahs mamma Leora för några månader sedan. Hon var döende i cancer. Hon sa att hon hade en sista önskan: att krama sin dotter Noah en sista gång. För två månader satte jag igång en räddningsoperation.

Noah kunde återförenas med sin mor och var en av dem som fanns på plats i kongressen.

– Jag mötte dem i går igen och lovade dem att jag inte skulle vila förrän alla deras kära är hemma. Alla, säger Netanyahu med eftertryck.

Han sa att de döda israelerna i Gaza inte ska ha dött förgäves.

– Det kommer inte att vara förgäves, för att för Israel är inte ”aldrig ingen” något tomt löfte. Det måste alltid förbi ett heligt löfte. Och efter sjunde oktober är ”aldrig mer” nu.

”Hamas stjäl maten”

Han förnekade också att uppgifter om att Gazas befolkning svälter, att Israel stoppar matleverenserna. Enligt FN lider 96 procent av Gazas befolkning av hunger eller livhotande tillstånd på grund av matbrist.

Netanyahu menar att Israel inte motsätter sig mattransporterna alls:

– Hamas stjäl maten, säger han.

Premiärministern hävdar att 40 000 långtradare med mat kört in i Gaza, något som FN är skeptiskt till.

Under hela talet satt demokratiska senatorn Rashida Tlaib, palestinsk-amerikansk kongresskvinna, i sin stol när de andra reste sig och applåderade. Hon höll upp en svartvit skylt där det stod ”Krigsförbrytare” och på andra sidan stod det ”Skyldig till folkmord”.

”Borde skämmas”

Netanyahu kritiserade antikrigs- och propalestinier-demonstranterna utanför kongressbyggnaden, han kallade dem anti-Israel” och sa att de borde skämmas. Han sa också att de var Irans ”nyttiga idioter”.

– Visshet får man när man förstår skillnaden mellan och gott och ont. Ändå väljer många anti-Israel-demonstranter det onda. De stöttar Hamas. De stöttar våldtäktsmän och mördare. De stöttar folk som kom in i kibbutzen, in i ett hem.

Netanyahu säger också att kriget i Gaza kommer att fortsätta, tills Hamas är besegrat.

– Vi nöjer oss inte med mindre.

Utanför Kapitolium försökte poliser driva tillbaka demonstranter med pepparsprej.

Nära 40 000 invånare i Gaza är döda, enligt landets hälsodepartement.

Artikeln uppdateras.