Uppgifter: Ryska styrkor går fram i viktig stad

TT-AFP

Publicerad 2024-07-03 10.57

Människor står utanför en byggnad som skadades i en annan rysk attack mot Dnipro som skedde i april i år. Arkivbild.

Flera personer har dödats i ett ryskt anfall mot storstaden Dnipro i Ukraina.

I öst kommer rapporter om att Ryssland avancerar i den strategiskt viktiga staden Tjasiv Jar.

Rysslands försvarsdepartement säger att ryska styrkor har tagit kontroll över ett distrikt i Tjasiv Jar, som ligger på en strategiskt värdefull höjd nära Bachmut i östra Ukraina.

Ryssland har tryckt på i området i flera månader och övertagandet skulle kunna underlätta för framtida ryska offensiver. De ryska uppgifterna får visst stöd från ukrainskt håll, där inofficiella källor kommer med liknande rapporter om ett avancemang i Tjasiv Jar.

I ett ryskt anfall mot storstaden Dnipro i centrala Ukraina har minst fem personer dödats och närmare 30 skadats, meddelade lokala myndigheter på onsdagsmorgonen.

Ukrainas luftvärn sköt ner flera drönare och robotar, men anfallet var ”massivt”, enligt ukrainsk utsago. Bilder som har publicerats i ukrainska medier visar rökmoln över staden och människor som flyr det drabbade området i bilar.

Sedan Ryssland inledde den storskaliga invasionen av Ukraina i februari 2022 har ryska styrkor återkommande riktat anfall mot Dnipro, som dessförinnan hade upp emot en miljon invånare. I slutet av juni dödades en person och tolv skadades när en rysk drönare träffade ett bostadshus i staden.