Putin och Xi i vänskapligt möte

TT-AFP

Publicerad 2024-07-03 07.28

Kinas president Xi Jinping hälsar på Rysslands dito Vladimir Putin i Astana.

Ryssland och Kina har aldrig tidigare haft så bra relation som i dag. Det säger president Vladimir Putin i Kazakstan, där han träffade sin kinesiske kollega Xi Jinping.

De båda ledarna deltar i samarbetsorganisationen SCO:s toppmöte i Kazakstans huvudstad Astana.

På väg in i det 50 minuter långa mötet på tu man hand kallade Putin Xi för ”sin gamle vän”.

Den kinesiske ledaren sade å sin sida att han hoppas på fortsatt vänskap.

– I en värld med turbulenta händelser och en (hotfull) extern miljö måste vi fortsätta hålla vänskapen vid liv i många generationer framöver, sade han.

Kreml uppger att de två knappt vidrörde ämnet Ukraina, men ska enligt talespersonen Dmitrij Peskov ha enats i att förhandlingar om Ukrainas framtid är ”meningslösa” utan ryskt deltagande.

Bygger inte nya allianser

När de två ledarna senast mötes, i maj, sade Putin att ”en ny multipolär värld skapas nu framför våra ögon”, med främst USA som direkt mottagare. På onsdagen sade han:

– Vårt samarbete riktas inte mot någon, vi bygger inte nya block eller allianser, vi agerar bara utifrån våra medborgares bästa.

Ryssland och Kina har de senaste åren utökat sitt ekonomiska samarbete och det strategiska samarbetet har växt sedan Ryssland inledde sitt invasionskrig i Ukraina.

Bara dagar innan Ryssland inledde den storskaliga invasionen av Ukraina i februari 2022 lovade Kina ett ”obegränsat partnerskap” länderna emellan.

Erdogan på plats

Även Turkiets president Recep Tayyip Erdogan deltar i SCO-mötet. Han träffade också Putin för ett enskilt möte på onsdagen. De två diskuterade bland annat det kärnkraftverk i Sinop i norra Turkiet som landet länge har sökt internationellt samarbete kring, tidigare även med USA.

– Trots alla svårigheter i världen förbättras relationen mellan Ryssland och Turkiet steg för steg, sade Putin efter mötet och lovade att ett statsbesök är förestående.