Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Vita huset: Biden behandlas inte för parkinson

Publicerad 2024-07-09

Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre svarade på journalisters frågor om Bidens hälsa på måndagen.

USA:s president Joe Biden behandlas inte för Parkinsons sjukdom. Det upprepade Vita huset under en pressträff på måndagen efter frågor från journalister.

– Har presidenten behandlats för parkinsons? Nej. Behandlas han för parkinsons? Nej, det gör han inte. Tar han medicin mot parkinsons? Nej.

Det sade Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre under en något intensiv frågestund med journalister på måndagen.

Biden har träffat en neurolog tre gånger men varje besök har varit en del av presidentens årliga hälsokontroller, sade Jean-Pierre som svar på en journalistfråga.

Hon citerade därefter journalen från den senaste hälsokontrollen som presidenten genomförde i februari, skriven av Bidens läkare Kevin O'Connor, som tidigare gjorts offentlig.

”En extremt detaljerad neurologisk undersökning gav återigen betryggande svar”, skrev O'Connor i dokumentet och fastslog att det inte finns några tecken på neurologiska sjukdomar eller motorisk svaghet.

Amerikanska medier har de senaste dagarna rapporterat om att en läkare specialiserad på Parkinsons sjukdom besökt Vita huset vid upprepade tillfällen, enligt besöksloggar.

Men de flesta av specialistläkarens besök har skett inom hans roll i Vita husets medicinska enhet som behandlar tusentals statsanställda, inte minst militärer, skriver O'Connor i ett färskt uttalande publicerat av Vita huset under natten.

”President Biden har inte träffat en neurolog utanför sin årliga hälsokontroll,” skriver O'Connor.