Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Bakslag i indiska räddningsarbetet

TT

Publicerad 2023-11-23

Det dröjer ännu innan de 41 arbetarna som sitter instängda i en rasad vägtunnel kan räddas.

Arbetet med att få ut dem råkade på ett bakslag när bara någon meter bergvägg återstod att borra sig igenom.

Torsdagen skulle bli den stora dagen för de 41 instängda, som för snart två veckor sedan fastnade i vägtunneln i delstaten Uttarakhand i norra Indien.

Dagen innan hade räddningsledningen meddelat att det bara återstod drygt tolv meter för den kraftiga borren, och att man trodde sig klara det på ett dygn. Men borren stötte på hårdare material.

– Vi är bara meter från en väg ut för männen. De mår bra, men bergborren har gått sönder. Den lagas nu och ska fungera i morgon fredag, säger Arnold Dix, som arbetar på platsen, till Times of India.

– Eftersom männen mår bra är det viktigt att inte stressa, för om vi gör det kan det skapa stora problem.

Han hoppas enligt tidningen att arbetet ska kunna slutföras på fredagen.

Flera ton jord, cement och bråte har avlägsnats från tunneln sedan den rasade in till följd av ett jordskred den 12 november. Men räddningsinsatserna går långsamt på grund av fallande bråte.

I tisdags kunde de för första gången få varm mat genom ett litet rör. Skäggiga och utmattade syns de instängda männen på bilderna som tagits med en kamera som har förts in.

När ett tillräckligt stort hål har borrats upp är tanken att männen ska föras ut på bårar i 45 meter långa rör. Utanför tunneln står 41 ambulanser – en för varje instängd – redo att föra dem till sjukhus.