Protest inne på Irans ambassad: ”Blev kaos”

Publicerad 2022-12-22

Irans ambassad i Stockholm.

Anela tog av sig sin hijab i protest mot regimens avrättningar.

Sedan utbröt tumult inne på Irans ambassad i Stockholm.

– De attackerade oss, säger hon.

Genom att hävda att hon skulle förnya sitt id-kort kunde Anela och Åke lura sig in på Irans ambassad.

Väl där inne tog hon av sig sin hijab, rev sönder en bild på ayatollah Ali Khamenei och protesterade mot avrättningen av Mohsen Shekari, 23, dagarna innan.

Sedan utbröt kaos, säger hon.

– De attackerade både mig och Åke och slog oss. Vi gjorde inget olagligt och slogs inte tillbaka, säger hon.

”Hade programmerat 112”

Enligt polisanmälan ska fem okända gärningsmän ha dragit ner henne på golvet, dragit henne i håret och sparkat och slagit henne över hela kroppen.

– Åke hade programmerat in 112 på sin telefon, men de tog den från hans ficka och misshandlade honom också. Vi sa att det stod poliser utanför och att de skulle sluta, säger hon.

Polispatrullerna som larmades till platsen uppgav att mannen hade ont i sina revben och blodvite på händerna. De ska också ha tagit emot hans telefon från ambassadpersonalen, enligt anmälan.

Polisen: Började bete sig ordningsstörande

Polisens presstalesperson Per Fahlström uppger att det också finns en anmälan mot de två demonstranterna gällande olaga intrång.

– Det är en man och en kvinna som uppgav att de hade ett ärende inne på ambassaden och väl där inne började de bete sig ordningsstörande och blev utkörda. De misstänks för olaga intrång och har upprättat en motanmälan om misshandel, säger han.

Anela uppger att både hon och Åke fick tillbringa dagen på sjukhus. Han med en fraktur på revbenen och hon med smärtor i näsan och ryggen.

– Min näsa knäcktes och sedan har jag väldigt ont i ryggen. Men jag bryr mig inte om mig själv. Jag vill bara att vi ska få vår frihet tillbaka, säger hon.

Aftonbladet har sökt Irans ambassad för en kommentar.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln