Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Sex häktade efter danskt terrortillslag

TT

Publicerad 2023-12-15

Poliser framför rätten i Fredriksberg där grundlagsförhör med tre personer som gripits misstänkta för terrorbrott hölls sent på torsdagen.

Sex personer har häktats efter den danska säkerhetspolisens tillslag mot ett nätverk som misstänks ha planerat ett terrorbrott i Danmark, rapporterar Danmarks Radio.

Fyra av de misstänkta har häktats i sin frånvaro. De två som var på plats i rätten var en man i 60-årsåldern och en kvinna som enligt uppgift är 19 år, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Det är inte känt vad personerna misstänks för på grund av sekretess.

– Jag är i grunden nöjd med resultatet av ett stort arbete både från Köpenhamnspolisen och Säkerhetspolisen, säger åklagaren Anders Larsson till radion, efter en sex timmar lång häktningsförhandling som avslutades natten till fredagen.

Totalt sju personer är misstänkta i ärendet. En av dem, en man i 30-årsåldern, släpptes på fri fot efter häktningsförhandlingarna, enligt hans försvarsadvokat.

Tre personer greps i Danmark tidigt på torsdagsmorgonen. Ytterligare en person greps i Nederländerna, uppgav den danska säkerhetspolisen PET under en pressträff på torsdagen.

Säkerhetspolisen uppgav på torsdagen att ingripandet gjordes i ett tidigt skede.

– Vi i PET kallar det här en säkerhetsoperation, sade Flemming Drejer, operativ chef för PET.

Hade man ingripit i ett senare skede hade kanske bevisläget blivit bättre, men säkerheten har gått först, underströk han.