Israel: Vi svarar inte på "rubbat" Hamasförslag

TT

Publicerad 2024-02-09

Hamas senaste förslag för en vapenvila i Gaza är ”sinnesrubbade”, och Israel kommer inte ens att svara. Det säger en tjänsteman i Jerusalem anonymt till The Times of Israel.

Israel tänker i stället försöka påverka USA, som dock verkar alltmer missnöjt.

– Huvudmålet nu är att skapa tryck från amerikanerna, och andra länder, mot Qatar, och därifrån vidare till Hamas. Det i kombination med militär press ska få dem att backa från sina sinnesrubbade krav, säger tjänstemannen.

Signalerna kommer efter ett möte med det så kallade krigskabinettet i Jerusalem i torsdags, då Israels ledning diskuterade den trestegsplan för ett slut på kriget som palestinska Hamas tagit fram.

Israels uttalade huvudmål är dels att få hem den gisslan som fortfarande hålls av militanta palestinier i Gazaremsan, dels att helt eliminera Hamas, eftersom Israel ser hela organisationen som terrorister. Trestegsplanen innehåller utväxlingar så att det första målet skulle uppnås, men innebär också att Hamas i stället behåller makten i Gaza.

Vägrade skicka

Även Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har därför använt ordet ”sinnesrubbat” om förslaget.

USA:s utrikesminister Antony Blinken tycker ändå att det ger utrymme för fortsatta samtal. Men när sådana skulle hållas i Egypten i torsdags vägrade Israel att skicka några förhandlare, enligt medier i landet.

Och relationen Israel-USA blir alltmer spänd. Bemötandet Blinken fick i Jerusalem under sin rundresa tidigare i veckan i hopp om att närma sig vapenvila kallades av den amerikanska nyhetsbyrån AP för ”en örfil”.

”Måste upphöra”

President Joe Biden kritiserar nu krigsstrategin.

– Sättet som Israel har svarat på i Gaza har varit överdrivet, säger USA:s ledare.

– Det är många oskyldiga människor som svälter, många oskyldiga som är i fara, och detta måste upphöra.

Men han menar att USA ligger på dels för att mer humanitärt stöd ska komma in, dels för en paus i striderna.

– Jag trycker på väldigt hårt för denna gisslanvapenvila.