Ny rapport: Övergrepp mot anställda i H&M-fabriker i Myanmar
Publicerad 2023-08-17
Sömmerskor som tvingas gå på knäna som straff för att de inte jobbat tillräckligt snabbt.
Kvinnor som får sparken när de blir mammor.
Situationen i H&M:s modefabriker i Myanmar är nattsvart i en ny rapport – och nu lämnar modejätten det militärstyrda landet.
I februari 2021 störtade militären Myanmars folkvalda regering. Sedan dess har juntan brutalt försökt krossa allt motstånd. Hundratals civila, även barn, uppges ha dödats och oppositionella som nobelpristagaren Aung San Suu Kyi har kastats i fängelse.
Händelserna har inte hindrat landets stora modeindustri från att fortsätta att blomstra – och exportera kläder till omvärlden.
Nu har den brittiska människorättsgruppen Business and Human Rights Resource Centre, BHRRC, granskat modefabrikerna i en rapport. Sammanlagt handlar det om 156 fall av kränkningar och övergrepp.
Ner på knä
Svenska H&M – världens näst största modetillverkare – hamnar i topp med 20 fall. Bara spanska Zara-ägaren Inditex – som sedan tidigare fattat beslut att lämna landet – är värre med 21 fall.
- Den 12 september i fjol tvingades sex arbetare i en H&M-fabrik att gå på knäna som straff för att de inte klarat produktionsmålet om att sy 300 plagg. Arbetsledare ska samtidigt ha svurit åt dem.
- I augusti i fjol fick gravida som fött barn i en annan fabrik sparken.
- I december uppgav en arbetare i en H&M-fabrik att hen misshandlats. Samtidigt har misstänkta oppositionella fått sparken.
”Storskalig produktion”
Natalie Swan, projektledare för arbetares rättigheter på BHRRC, påpekar att fallen av övergrepp i H&M:s fabriker varierar från felaktiga uppsägningar och indragen lön, till fysisk och psykisk misshandel.
– Man måste beakta att det stora antalet anklagelser kopplade till H&M i Myanmar sannolikt hänger samman med att H&M:s produktion i landet är så storskalig, säger hon.
Dussintals fackliga ledare har mördats sedan kuppen och det internationella fackförbundet Industriall vädjande redan i fjol till kvarvarande modemärken att lämna landet.
Tvingas lämna
H&M svarade inledningsvis att uppgifterna i rapporten skulle utredas. Aftonbladet sökte modekedjan vid 11-tiden på torsdagen för att fråga var gränsen går för att man ska upphöra med tillverkning i Myanmar. Vid 15-tiden rapporterade Reuters att H&M nu beslutat sig för att lämna landet.
”Efter noggrant övervägande har vi fattat beslut om att på ett ansvarsfullt sätt lämna Myanmar. Processen kommer att ske gradvis och i nära samarbete med olika aktörer, som en del i vår process för kontroll och uppföljning”, skriver H&M i ett mejl till Aftonbladet.
Även fabriker som tillverkat kläder åt den svenska klädkedjan Kappahl figurerar i rapporten. Men enligt presschef Johanna Flemström lämnade Kappahl landet redan 2021.
Fristads tillbakavisar
En fabrik som syr åt svenska Fristads har också kopplats till kränkningar. Den svenska tillverkaren av arbetskläder tillbakavisar dock anklagelserna mot fabriken, som man började samarbeta med 2018.
– Sedan dess har vi följt fabrikens sociala och miljömässiga utveckling genom regelbundna inspektioner, via ackrediterade tredjepartsrevisorer i linje med amfori BSCI:s (reds.anm en uppförandekod) regelverk, något vi gör med alla våra leverantörer”, skriver kommunikationschef Sofia Bennegård i ett mejl.