Skogsbrand utanför Valdemarsvik – tio hektar i lågor

Uppdaterad 2024-06-04 | Publicerad 2024-06-03

Det brinner kraftigt i skogen utanför Valdemarsvik. Boende i närheten har fått hjälpa räddningstjänsten med båtar för att ta sig fram till platsen.

Under natten mot tisdagen började det att brinna på ett område som räddningstjänsten uppskattade till tio hektar.

– Det har varit lite krångligt att ta sig dit, vi har precis fått dit första enheten som jobbar med släckning nu, säger My Hallding, larm och ledningsoperatör på räddningstjänsten region Östergötland.

15 till 20 personer var på plats för att bekämpa branden. Initialt var det svårt att ta sig fram till platsen. Ett högt berg ligger mellan farbar väg och skogen som brinner. Man fick till slut låna en boendes pråm för att via sjövägen transportera räddningsfordonen.

– De var rådiga och hjälpte till, säger Daniel Asp som är vakthavande befäl på räddningstjänsten i Östergötland.

Branden uppges ha startat i en sommarstuga. NT skriver att den ska finnas kring Rotviksholmen, väster om Gusum. Vid 01.36 kunde man konstatera att det inte fanns någon risk för att någon byggnad skulle brinna ner. Storleken på branden var då fortfarande runt tio hektar.

– Vi har försökt ringa in branden nu. Vi har förhoppningar om att kunna klara av branden utan hjälp från flygande resurser, säger Daniel Asp.

Om det skulle behövas står en helikopter från Västerås redo att hjälpa till från 06-tiden på tisdagsmorgonen.

Enligt SOS Alarm finns det inga uppgifter om personskador.

Vid 04.30 var branden under kontroll, och man arbetade med eftersläckning. Ingen helikopter bedömdes behövas. Räddningstjänstens prognos var att man skulle vara färdiga på platsen runt klockan sju på tisdagsmorgonen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln