Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Vart fjärde barn under fem år lider av matbrist

TT

Publicerad 2024-06-06

Fler än 180 miljoner barn runt om i världen lider av allvarlig matbrist, visar en ny rapport från Unicef. Arkivbild.

Ett av fyra barn under fem år lever i svår matfattigdom, varnar Unicef.

Det innebär att fler än 180 miljoner barn riskerar negativ påverkan på sin utveckling och tillväxt.

Unicef rekommenderar att små barn äter mat från fem av de åtta livsmedelsgrupperna – som bland annat innefattar kött och fisk, ägg, frukt och grönsaker och nötter och frön – dagligen.

Men 440 miljoner barn som är yngre än fem år, i omkring 100 utvecklingsländer, lever i matfattigdom. Det innebär att de inte har tillgång till fem olika livsmedelsgrupper varje dag.

Av dem lever 181 miljoner i svår matfattigdom, vilket innebär att de som mest har tillgång till mat från två av de olika grupperna.

”Barn som bara äter mat från två livsmedelsgrupper om dagen, till exempel ris och lite mjölk, lider av upp till 50 procent större risk att drabbas av allvarlig undernäring”, säger Unicef-chefen Catherine Russell i en kommentar till rapporten.

I rapporten noterar Unicef att framstegen på området varit små det senaste decenniet, och efterlyser bättre sociala tjänster och mer humanitärt bistånd för de mest utsatta barnen. Organisationen efterlyser också en ny syn på ultraprocessad skräpmat och sockerfylld läsk, som Unicef menar marknadsförs aggressivt till föräldrar och barn världen över.

– De här livsmedlen är billiga men de är också mycket kaloririka. De är energirika, har hög salthalt och hög fetthalt. Så de fyller magar och tar bort hunger, men de bidrar inte med de vitaminer och mineraler som barn behöver, säger Harriet Torlesse, en av huvudförfattarna till rapporten, till AFP.