Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Jihadisten Samer, 22, om oktoberattacken: Kände lycka och heder

Publicerad 2024-04-22

JENIN. Fredlig samlevnad är fullkomligt främmande för Samer Murad, 22, och hans jihadistvänner på Västbanken. 

Deras anhängare i Gaza visade vägen i oktober, menar han – nu kan Västbanken bli en ny front i kriget.

– Det är vi eller dom, säger han med ett automatvapen i knät.

Gatorna är smalare, lerigare och mörkare än i övriga Jenin. Inne i flyktinglägret uppe på en av kullarna är det svårt att inte höra vad grannarna grälar om eller vad de ser på tv. I gränderna springer barnen omkring, leker och jagar varandra med leksaksvapen, i plast.

Efter ett bilbyte och kort promenad kom vi fram till mötespunkten: en sönderbombad bakgård, mitt inne i flyktinglägret. Huset bombades av israeliska säkerhetsstyrkor, i en räd förra sommaren. Tolv personer dog. 

Nu sitter Samer Murad bredbent med sin amerikanska automatkarbin av modell M-16 över knäna. Den bär ett klistermärke med hans grupptillhörighet: Islamiska Jihad i Palestina, IJP.
Hans familjehem är också delvis förstört av israelerna. Samer Murad hävdar att det gjordes som en kollektiv bestraffning.

– De attackerade huset från luften. Både en och två gånger. De hoppas skapa osämja mellan motståndsrörelsen och de civila på det sättet, säger Samer Murad.

Han, liksom de flesta jihadister som omger oss på den mörka bakgården och på gatan, är alla efterlysta och jagade av den israeliska säkerhetstjänsten.

Samer Murad, 22.

”Kände lycka och heder”

De unga männen – ingen är över trettio år – har redan flera år av fängelse bakom sig. Här i flyktinglägret har de egentligen bara bytt ett fängelse mot ett annat, säger Samer Murad, 22:

– Jag är fri, men jag är omringad från alla håll, säger jihadisten med hänvisning till järnringen av vägspärrar, taggtråd, betongmurar och drönarövervakning som omger området.

Islamiska Jihad i Palestina, IJP, är sedan i oktober kanske mindre känd än Hamas, även om IJP är äldre. I dag är de den näst största grupperingen i Gaza, efter Hamas. Deras medlemmar deltog också i den storskaliga attacken mot Israel, den 7 oktober 2023 – om än inbjudna i sista minuten. 

Barn, kvinnor och män dödades, våldtogs eller kidnappades med en brutalitet som Israel aldrig skådat i modern tid. 

I jihadistfästet Jenin gjorde sig IJP:s medlemmar genast redo att slå in på samma väg som bröderna i Gaza, förklarar Samer Murad:

– Jag kände lycka och heder! Nu följer vi efter dem i spåren, säger han.

Islamiska Jihad i Palestina är den näst största grupperingen i Gaza, efter Hamas.

Väpnade våldet viktigast

De flesta av hans kamrater är lätt beväpnade med handeldvapen. De klär sig som många män i deras ålder i sneakers, amerikanska baseballkepsar och sportkläder. Islamiska Jihad i Palestina ingår i den så kallade Jeninbrigaden. De har egentligen aldrig brytt sig så mycket om politik eller om att klä sig som folkliga ledare, vare sig i kostym eller i traditionell klädsel. Det är det väpnade våldet som är viktigast för dem. Det menar i alla fall en av världens mest erkända experter på gruppen, den norske forskaren Erik Skare:

– Hamas är en politisk rörelse som engagerar sig på det militära området, medan IJP är en militär rörelse som engagerar sig i politiken, sa forskaren i en intervju till ICCT.

Såväl USA som EU drar rörelserna över samma kam och klassar dem båda som terroriströrelser.

– I media i väst beskrivs vi hela tiden som terrorister. Allt fokus hamnar på gisslan som togs, men ingen talar om alla de palestinska fångar som Israel håller som gisslan, säger Samer Murad.

En mamma med barn handlar i en butik. Gatan vaktas av Palestinska Islamiska Jihad.

Gravplats med medlemmar

Sedan oktober förra året slår Israel stenhårt mot jihadisterna i lägret. Det vittnar inte minst den nya gravplatsen om, där den senaste tidens dödade medlemmarna begravs.

Något hundratal människor har samlats för att hedra de döda.

En av dem, Hamid, dödades i israelisk drönarattack, den 25 mars. Vraket av bilen som han befann sig i gapar tom på en av stadens gator.
Bredvid hans grav sitter Karim, hans 10-årige bror med en automatkarbin.

– Vi brukar dela ut leksaker och så till barnen, men jag skulle gärna vilja att vi hade sommarläger med dem också som i Gaza. Men det är svårt här, säger en av gruppens ledargestalter, Mohamad Sade, 29.

Med ett skarpladdat automatvapen i handen besöker Karim, 10 år, sin storebror Hamids grav.

I Gazas sommarläger har både IJP och Hamas lärt barn hur man använder vapen, använder tunnlar eller behandlar gisslan.

I januari anklagade den israeliska armén jihadisterna i Gaza för att använda sig av barnsoldater i kriget.

I Jenin är gatorna fyllda av affischer på de som har dödats av israelerna, men också på personer som Jihad Taleb, 25. När han släpptes fri från dryga fyra år i israeliskt fängelse trycktes det upp affischer med hans bild för att gratulera honom.

– Inom 48 timmar var jag tillbaka i Islamiska Jihad, förklarar Jihad Taleb.

I Jenin har skulle ordet ”våldsbejakande” ha en väldigt positiv klang om det fanns. Men här talar man om ”motstånd”. Räder från israeliska styrkor kallas för ”invasion”. Arresteringar liknas vid ”kidnappningar”.

Israels hundratals militärlagar som är i bruk sedan årtionden på Västbanken öppnar för ett extremt stort fält av godtycke, enligt flera människorättsorganisationer som Amnesty International. Vad som ska betraktas som olaglig, politisk aktivitet och stöd till terrorism är milt sagt luddigt. Inte minst om det sker i en folksamling på fler än tio personer (militärorder 101). Militärorder 101 kväser mycket av civilsamhället i sin linda.

– Jag kämpar för ett fritt Palestina, från floden till havet, säger Jihad Taleb.

För honom handlar det uttrycket inte om någon kompromisslösning eller om försoning.

Medlemmar i Palestinska Islamiska Jihad vaktar gatorna i Jenin.

”Det här är mitt land”

På bakgården svetsar de ihop järnskrot till väghinder för att stoppa israeliska militärfordon när de kör in i Jenin. De vill också visa oss vapenfabriken som de använder sig av. Männen ändrar sig då de anser att de först måste gömma vissa bomber och vapen som skulle kunna explodera i flytten.

Säkerheten i staden ska egentligen styras av den palestinska myndigheten, PA, med säte i Ramallah. Det hindrar inte att israelerna gör regelbundna räder i jakt på jihadister. Sen Gazakriget bröt ut har israelernas närvaro ökat ordentligt. 

En källa med god lokalkännedom, tror att rörelsen har förlorat närmare tre fjärdedelar aktiva medlemmar sen Gazakriget inleddes den 7 oktober 2023. Antingen i fängelse eller döda.

Enligt den palestinska stödorganisationen för fångar, Addameer, har Israel fängslat 8 150 palestinier sen den 7 oktober 2023 – ”inklusive över 250 kvinnor, 500 barn och 63 journalister”.

Efter morgonbönen beger sig många till en av gravplatserna avsedd för martyrer för att hedra dem.

Samtidigt ökar stödet utifrån till de olika jihadistgrupperna. 

Enligt säkerhetskällor till New York Times, citerade härom veckan, har Iran markant ökat vapensmugglingen till Västbanken i syfte att ”öppna en ny eldhärd”.

På sin telefon visar Mohamad Sade, 29, utrustning för mörkerseende som han säger att han tänker införskaffa.

Trots att han har släkt i både Tyskland och i Sverige tänker han stanna i Palestina.

– Det här är mitt land. Jag vill befria det, säger han.

På den nya gravplatsen predikar en man från podiet att befrielsen kan ske redan nästa år, om gud så vill. 

Sen börjar det ösregna och folksamlingen skingras.

LÄS VIDARE