Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Uppgifter: Nordkorea bygger mur längs gränsen

TT-AFP

Publicerad 2024-06-21

Sydkoreanska soldater vid "den demilitariserade zonen". Arkivbild.

Nordkorea bygger något som ser ut att vara en mur på flera platser nära gränsen till Sydkorea, visar nya satellitbilder enligt BBC.

Bilderna visar flera sektioner där barriärer har uppförts nära den demilitariserade zonen (DMZ), och sträcker sig totalt cirka en kilometer nära den östra änden av gränsen.

Murväggarna är runt två till tre meter höga och har byggts någon gång sedan november 2023. Aktiviteten anses vara ovanlig enligt flera experter som det brittiska public service-företaget har pratat med.

Satellitbilderna visar även att Nordkorea har röjt undan skog längs gränsen.

– Det gör det möjligt för Nordkorea att enklare observera och övervaka militära aktiviteter i Sydkorea och för att upptäcka avhoppare som försöker korsa gränsen till Sydkorea, säger Kil Joo-Ban, säkerhetsforskare vid universitetet Goryeo Daehakgyo i Seoul.

Under tidig fredagsmorgon svensk tid avlossade Sydkoreas militär varningsskott efter att nordkoreanska soldater tillfälligt korsat gränslinjen i den hårt övervakade så kallade demilitariserade zonen mellan de två länderna, uppger den sydkoreanska militären.

Nordkorea har de senaste månaderna förstärkt sin sida av gränsen i form av bland annat vägar och fler landminor. Det sistnämnda ska enligt Seoul ha lett till blodsspillan bland grannlandets soldater till följd av oavsiktliga explosioner.

Enligt militären i syd ska soldaterna som överskred gränsen vänt tillbaka efter varningsskotten. Händelsen är den tredje i sitt slag inom loppet av två veckor.

Relationerna mellan länderna är sämre än vad den varit på flera år. Tidigare i veckan tog Nordkoreas ledare Kim Jong-Un emot Rysslands president Vladimir Putin, ett möte som resulterade i en ny säkerhetspakt mellan länderna.