Länsstyrelse utrymdes efter brev

TT

Publicerad 2024-06-17

Tekniker från Nationella bombskyddet kommer ut med ett brev i en plastpåse vid Länsstyrelsen Skåne i centrala Malmö efter fynd av ett pulverlarm.

Länsstyrelsen Skånes kontorslokaler i centrala Malmö utrymdes efter ett brev med misstänkt innehåll. Vid lunchtid meddelade polisen att innehållet var ofarligt och att det inte finns någon misstanke om brott.

– Innehållet var ingenting som på något vis var menat att vilseleda, säger polisens presstalesperson Sara Andersson.

Händelsen inträffade vid 9-tiden på måndagsmorgonen.

– Vår säkerhetschef tog kontakt med polisen direkt. Vi var med om en liknade händelse för ett år sedan. Därför har vi en viss rutin för hur vi hanterar dessa händelser, säger länsöverdirektören Ola Melin och fortsätter:

– Jag vet inte vad det var som gjorde att man misstänkte just den här försändelsen. Inte heller hur den var adresserad. Fram till att vi vet måste vi hantera det som en skarp händelse, men det var väldigt skönt att det inte var något farligt.

Personal på Länsstyrelsen Skåne kunde återgå till kontoret klockan 12.00.

– Vi har pratat med våra medarbetare som är lugna och samlade. Vi kommer att ha uppföljande samtal för att se till att alla mår bra, säger Ola Melin.

Nationella bomskyddet, polis och räddningstjänst var under dagen på plats för att utreda händelsen.

Två personer har enligt rutin sanerats.

– Det är en standardrutin och något vi gör när vi hanterar föremål som misstänks vara farliga, säger Mats Streer, vakthavande befäl på räddningstjänsten Syd.

Förra året fick 20 länsstyrelser kuvert med vitt pulver som efter analys visade sig vara ofarliga. Länsstyrelsen i Blekinge var en av dem och har efter dagens händelsen höjt sin vaksamhet över inkommande post de närmsta dagarna, rapporterar P4 Blekinge.