Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Utgivare: Tar hellre fängelse än röjer källa

Cornelia Mikaelsson / TT

Publicerad 2024-09-29 16.02

Upplopp i Rosengård i Malmö september 2023. Efteråt ville en åklagare få ut allt bildmaterial från upploppet som tagits av fotografer från sex redaktioner. Arkivbild.

Högsta domstolen sade nej. Men åklagaren gör ett nytt försök att tvinga medier att lämna ut bilder från upploppen i Rosengård.

– Direkt livsfarligt för våra medarbetare, säger Jonas Kanje, Sydsvenskans ansvarige utgivare.

Så sent som i förra veckan nekade Högsta domstolen åklagare Henrik Nordquists begäran om att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från sex mediehus, däribland Sydsvenskan och TT Nyhetsbyrån.

Men Nordquist tänker göra ett nytt försök. I veckan lämnade han in en ny och mer specifik begäran till tingsrätten. Enligt honom föll hans första begäran på bristande tydlighet – inte på rättsliga hinder. Dessutom menar han att den varken inskränker källskyddet eller mediers oberoende.

– Med tanke på att det rör väldigt allvarlig brottslighet som är samhällshotande bedömer jag att de men som det medför mediehusen inte är så pass allvarliga att de väger över.

Viktigare att lagföra

Nordquist understryker att han har tagit hänsyn till hur mediehus eventuellt kan påverkas och att han har en skyldighet att förhålla sig till etiska riktlinjer, men att han återigen landat i att det är viktigare att få ut bilderna för att kunna lagföra upploppsmakare.

Sydsvenskans ansvarig utgivare Jonas Kanje delar inte bilden och har likt flera andra mediehus varit kritisk till begäran.

– Om vi dessutom betraktas som polisens förlängda arm blir det direkt livsfarligt för våra medarbetare, säger han.

Kanje anser att domen från HD slog fast mediers oberoende, betydelse av källskydd och vikten av att medier inte blandas ihop med myndigheter, men att de inte nådde hela vägen:

– När HD säger att det här var en rimlig förfrågan tycker jag att de drog det för långt.

Tar hellre fängelse

Under torsdagen hölls ett redaktionellt möte på Sydsvenskan där de diskuterade hur de ska förhålla sig till situationen.

– Om tingsrätten skulle säga att nu är de här kriterierna uppfyllda för att lämna ut bilderna får vi ta ställning till det då. Det finns fall där man skulle kunna tycka att det är rimligt, men i grunden lämnar vi inte ut opublicerat material, och definitivt inte något som hotar källskyddet.

– Om vi på något sätt gör en bedömning att det hotar källskyddet är jag beredd att ta ett fängelsestraff för att skydda det.