Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Riskabel ozontopp i värmeböljans spår

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-07-31

Efter sommarens värmeböljor spås hälsoskadliga koncentrationer av marknära ozon. Arkivbild.

Höga temperaturer ökar nu risken för skadligt höga koncentrationer ozon på markytan, varnar EU:s tjänst för satellitövervakning (Cams). Halter som kan vara hälsofarliga.

Det är som en följd av den senaste tidens värmeböljor som Cams varnar för ozonnivårna. Enligt deras prognoser innebär månadsskiftet juli-augusti ovanligt höga koncentrationer av ozon ovan jord.

Om koncentrationerna av ozon tar sig över de vissa tröskelvärden medför det ”betydande hälso- och miljörisker”, enligt Cams.

Regioner kring Paris, där OS pågår för fullt, Benelux och Tyskland hör till länder där ozonkoncentrationerna kommer att nå toppvärden, varnar EU: satelitövervakningstjänst. Även Po-dalen i norra Italien förutspås också mycket höga koncentrationer av ozon fram till den 4 augusti.

Förhöjda halter av ozon nära marken är farliga för hälsan och leder bland annat till ökade besvär hos människor med astma eller andra lungsjukdomar. Särskilt utsatta är redan känsliga personer som sjuka, gamla och barn.

Höga koncentrationer av marknära ozon kommer av bland annat utsläpp av olika substanser som sedan bildar ozon i kombinationen med höga temperaturer och solstrålning. Det kan därför bli vanligare i takt med det ökande antalet värmeböljor och stigande temperaturer, enligt Cams.