Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Nordkoreas nya satellit misstogs för attack

TT-AFP

Publicerad 2024-05-28

Sydkoreansk tv visar bilder på måndagens uppskjutning av en nordkoreansk "satellitraket".

Nordkoreas försök att skicka upp landets andra ”spionsatellit” misslyckades. Raketen som fraktade satelliten exploderade strax efter uppskjutningen.

För en stund befarade Japan att raketen var på väg mot landet.

Det misslyckade uppskjutningsförsöket kom timmar efter att ledare från Sydkorea, Japan och Kina möttes för första gången på tre år. Ett möte som bland annat kretsade kring säkerheten i regionen.

Japans försvarsminister Minoru Kihara kallade uppskjutningen ”en stor utmaning för hela världen”. USA:s Stillahavskommando kritiserade det nordkoreanska beslutet och kallade det ett brott mot FN:s säkerhetsråds resolutioner.

”Underlätta övervakningen”

Nordkorea, å andra sidan, har hela tiden bestämt hävdat att de har rätt att skjuta upp satelliter och testa robotar som en motpol till vad man ser som USA-ledda militära hot. Man menar att spionsatelliterna kommer underlätta övervakningen av USA och Sydkorea och att landets robotars precisionsförmåga kommer förbättras.

Det är dock ovanligt att Nordkorea vidtar provocerande åtgärder när landets allierade Kina deltar i diplomatiska möten på hög nivå i regionen.

Tv-sändningar avbröts

Måndagens uppskjutning resulterade i att japanska tv-sändningar avbröts av varningar om att Nordkorea avlossat en robot i riktning mot landet. Men drygt en halvtimme senare kunde faran blåsas av, då roboten inte längre väntades nå japanskt territorium.

Sydkorea meddelade efter händelsen att man hittat ”bitar av en projektil” i vattnet.

Nordkoreas första spionsatellit placerades i omloppsbana i november förra året och landet har som plan att skicka upp ytterligare tre under 2024.