Unga röker mindre – om de rör på sig mer

Hannah Gustafsson/TT

Publicerad 2024-05-14

Ungdomar som rör sig mer röker mindre. Det menar Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

I en ny rapport har CAN kartlagt ungdomar i högstadiet och på gymnasiet för att se hur deras fysiska aktivitet ser ut i förhållande till bland annat alkohol och droger.

Cigaretter och att spela om pengar sticker ut i rapporten. Pojkar på gymnasiet som rör sig mer än sju timmar per vecka tenderar att spela om pengar i högre utsträckning. De börjar redan i högstadiet och sedan ökar spelandet i takt med att de blir äldre.

Tjejers spelande ligger på låga nivåer oavsett ålder.

När det kommer till cigaretter är det tvärt om. Både för tjejer och killar sjunker antalet som röker i samband med att de är mer aktiva. Men rökandet ökar också med åldern.

”Det är också värt att notera att det på det stora hela inte finns någon tydlig skillnad mellan de mer fysiskt aktiva och mindre fysiskt aktiva eleverna i användningen av alkohol, snus och vejp”, säger Johan Svensson, forskare och en av författarna till rapporten, i ett pressmeddelande.

Det framkommer inte varför exempelvis unga röker mindre om de rör sig mer. Enligt CAN handlar det om en delrapport som ska fördjupas. Omkring 10 000 personer svarade på undersökningen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln