Anna, 39, sextrakasserades på jobbet – ”hennes upplevelse”
Publicerad 2017-01-16
Anna Lemke, 39, trakasserades sexuellt på jobbet i tio år – trots det ansåg hennes arbetsgivare, Mjölby kommun, att det var hennes eget fel.
Sedan stängdes hon av från arbetsplatsen.
– Min chef jämförde min bröststorlek med min kollegas bröststorlek, säger hon och tillägger ”det är inte okej”.
Anna Lemke, 39, utsattes under sina år som brandman på räddningstjänsten i Mjölby för trakasserier, sexuella påhopp och mobbning.
I tio års tid frös hennes manliga kollegor ut henne och gjorde hon något fel påpekade kollegorna att ”kvinnor inte passar som brandmän”.
Hon har dessutom kallats hora på jobbet.
– En rullbräda som används för att kolla under fordon kallas för hora, lite dumt men det gör den, och när en kollega ville ha horan svarar en annan att ”hon står bredvid” och då pekar han på mig, berättar Anna Lemke.
– Jag visste inte vad jag skulle säga.
Sa ifrån – blev avstängd
En annan gång när Anna Lemke blev inbjuden till en middag lade en kollega till: ”För du gillar ju grov korv”.
Och på en fest jämförde chefen hennes bröststorlek med en kollegas bröststorlek.
– Det var en hemsk tid.
Så pågick det i tio år. Inte förrän Anna Lekme satte ner foten och sa till på skarpen hände något – hon blev avstängd från jobbet.
Kommunledningen fick år 2014 information om händelsen och betalade hälsovårdsföretaget Previa för att göra en utredning. I utredningen framkom att ingen gjort något fel, utan att Anna Lemke hade kommunikationsproblem.
– Kommunchefen visste inget, inte personalchefen heller, men när de fick reda på allt så höll de chefen om ryggen, säger hon.
Efter utredningen fick Anna Lemke rådet att avgå ”eftersom de inte kan garantera en bra arbetsmiljö” om hon kommer tillbaka. Alternativen var att gå tillbaka till arbetsplatsen, omplaceras eller få avgångsvederlag.
– Jag tog avgångsvederlag och jag har inte ångrat mig en sekund. Jag vill aldrig sätta min fot där igen.
Facket ville inte ta tag i ärendet, därför gjorde hon en anmälan till arbets- och miljömedicin i Östergötland – och fick rätt.
”Patienten har mobbats på sin arbetsplats under ett decennium och därvid efter hand utvecklat uttalade psykosomatiska symtom. Mjölby kommun har brustit i sin arbetsgivarroll”, slår utredningen fast.
Kommunchefen: ”Ingen anledning till åtgärd”
Dag Segrell, kommunchef i Mjölby kommun, bekräftar att han känner till fallet. Däremot vägrar han att slå fast att hon mobbats.
– Hennes upplevelse om hur det har varit är en del, men utredningen pekar delvis på något annat.
Men det är ju bevisat att hon har farit illa?
– Men Previas utredning sa någonting annat, säger han.
– Vi vill inte ta hennes upplevelser i från henne, men enligt Previas utredning har det inte begåtts något på den nivå att man har haft anledning att göra några disciplinära åtgärder.
Experten: ”Fruktansvärt dåligt av kommunen”
Men Ulf Flodin, överläkare vid arbets- och miljömedicin i Östergötland har utrett Anna Lemkes fall och slår fast att hon varit utsatt.
– Hon har blivit mobbad och har utsatts för särbehandling av sexisitisk art. Hon är en duktig kvinna bland män och det kan vara känsligt, säger Ulf Flodin.
Enligt honom har arbetsgivaren inte tagit till sig kritiken eftersom de bara ”beklagar hennes känsla”.
Därför har ärendet nu även anmälts till Arbetsmiljöverket.
– Det är så pinsamt att man kan gråta blod. Det är fruktansvärt dåligt av en kommun att göra som styrelsen gjort, säger han.
Anna Lemke har bytt jobb och jobbar numera som konsult. Hon kommer aldrig att glömma det hon utsatts för, även om hon har gått vidare.
– Jag är glad att jag fortfarande har arbetsförmågan i behåll och jag har ett mycket bättre liv utan dem. Det var inte en frisk arbetsplats, säger hon.
– Det är 2017 och de ligger 100 år efter, det krävs väldigt mycket innan de är ikapp på den arbetsplatsen.