Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

S-valanalys: "Budskapet ekade väl tomt"

Publicerad 2022-09-21

Socialdemokraternas valbudskap ekade väl tomt, enligt en valanalys som S-tankesmedjan Tiden låtit tidigare SSU-ordföranden Ellinor Eriksson göra.

Socialdemokraternas valbudskap ekade väl tomt och framtiden oroar, enligt en valanalys som partiets tankesmedja Tiden har gjort.

– Vi tycks vinna lättrörliga väljare medan vi på sikt tycks förlora vår bas, i småstäder, på landsbygd och i miljonprogramsområden, säger analysförfattaren Ellinor Eriksson, tidigare bland annat ordförande för partiets ungdomsförbund, SSU.

Partiet saknade i stort konkreta valbudskap, utöver att väljarna ombads lita på statsministern och partiledaren Magdalena Andersson som bäst att leda landet. S-förslag som fördes fram var lösa i kanten och formade för att inte låsa förhandlingar med C och MP och kanske V vid fortsatt regeringsinnehav.

Blev tomt

– Det blev väldigt tomt på egna stora förslag på lösningar. Socialdemokraternas stora fördel och fråga, välfärden sjukvården, den pratade vi inte om ens.

– Det är en strategisk miss, anser Eriksson och noterar att det trots allt var en fråga som väljarna rankade högre än lag och ordning.

Ur ett perspektiv var valet en framgång: S ökade med två procentenheter jämfört med valet 2018, i röster räknat 134 000 fler. Men ska man tro Ellinor Eriksson ska partiet inte dra några växlar på det, den underliggande trenden är att basen försvagas. Och regeringsmakten ser ju ut att gå ju förlorad.

– Om vi på sikt tappar våra basväljare och vinner lättrörliga väljare är det fara å färde, säger Eriksson.

Rädda basen

Många väljare, säger hon, tycks inte känna att S alls representerar dem eller står upp för dem. En del av dem litar mer till Sverigedemokraterna, ett parti som S i valspurten ägnade mycket tid åt att peka ut som ett parti grundat av nazister och rasister, som ett parti som haft företrädare med rysskopplingar och är ett hot mot demokratin.

– Jag tror att den retoriken förvisso vinner över en del väljare till oss, men samtidigt riskerar den att trycka våra basväljare ifrån oss. Det är de vi behöver få tillbaka, som män på landsbygden, kommenterar Ellinor Eriksson och talar om en svår balansgång.

Analysens recept är bland annat en kulturförändring. Den bör handla om vilka som representerar S, hur de för fram sina budskap och vilka frågor som S lägger resurser på.

– Vi behöver ett förändringsarbete för vanligt folk, säger Eriksson.

Toppa laget

Tiden att göra det är nu, i opposition. S borde också toppa laget.

– Magdalena Andersson borde utse en skuggregering.Vi behöver personer som kan spela jämnt med de ministrar som nu kommer.

Och de personerna bör, enligt Eriksson, föras fram utan att det ska vara riksdagsgrupp och antal år i riksdagen som är de enda kriterierna.

Följ ämnen i artikeln