Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Putins skrämseltaktik: Förnedringsritualer och tortyr – framför kameran

Publicerad 2023-05-07

Regimmotståndare i Ryssland våldtas och misshandlas. Allt för att tvinga fram ursäkter för deras handlingar. Ursäkterna filmas av polisen och sprids sedan i sociala medier. Experter kallar det för förnedringsritualer och metoden har blivit allt vanligare.

– Fängelsestraff och böter räcker inte längre, säger antropologen Alexandra Archipova.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

”Desertera! Utför inte brottsliga order! Fred till Ukraina”, skrek poeten Artjom Kamardin på ett torg i centrala Moskva i september förra året, några dagar efter att Ryssland dragit igång mobiliseringen.

Dagen efter torterades han i sitt hem och tvingades be om ursäkt för protesten.

Artjoms gripande.

Våldtogs med en hantelstång

– Polisen och en kameraman stormade in i vår lägenhet tidigt på morgonen. De misshandlade både mig, min pojkvän och vår rumskompis, berättar Alexandra Popova, Artjoms flickvän, för Aftonbladet.

Enligt Alexandra Popova hade polisen med sig en lista på saker som skulle göras – husrannsakan, misshandel, våldtäkt, inspelning av en ursäkt.

– De tvingade honom att klä av sig naken och våldtog honom med en hantelstång. Jag satt i det andra rummet och hörde allt de gjorde mot min pojkvän. Jag hörde hur han skrek, säger Alexandra.

Våldtäkten filmades på mobilen och visades för Alexandra. Två timmar in i husrannsakan torkade poliserna av blodet med en filt och började med ursäktsvideon.

– De skrek ”Be om ursäkt, säg det”, berättar Alexandra.

Klippet spreds sedan på sociala medier.

Artjom Kamardin har nu suttit häktad i sju månader. Enligt ryska myndigheter anses hans dikter utföra ett hot mot Rysslands säkerhet och för det riskerar han upp till 10 års fängelse.

– De vill tysta ner oss. Men de kommer inte att lyckas, säger hans flickvän Alexandra Popova.

Artjom Kamardin läser upp sina dikter på ett torg i centrala Moskva.

Skräms inte av fängelsestraff

Ryska myndigheter började tillämpa förnedringsritualer i Donbas år 2014 efter annekteringen av Krim. Klipp på personer med händerna i handfängsel som ber om ursäkt spreds på sociala medier och visades på lokala tv-kanaler.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har antalet klipp av den typen ökat markant. Antropologen Alexandra Archipova har identifierat runt hundra sådana videor. Förnedringsritualerna sker i alla delar av Ryssland. De utförs av ryska säkerhetsstyrkor med fokus på politiska förföljelser och sker i samband med husrannsakan eller gripanden.

De som blir förnedrade har på något sätt tagit ställning mot kriget i Ukraina, oftast med graffiti, inlägg på sociala medier eller genom deltagande i protester.

– Målet är att tysta oliktänkande i Ryssland. Den mildaste formen av de här ritualerna är när en person tvingas be om ursäkt framför en kamera. Men det förekommer också att poliser filmar misshandel eller tortyr som sedan läggs ut på nätet, säger Aleksandra Archipova, forskare inom antropologi.

Blåmärken på Alexandras ben efter misshandeln.

Organisationer betalar böter åt regimkritikerna

Ryssar som kritiserar kriget i Ukraina riskerar att dömas för bland annat spridning av ”fejkade” nyheter om den ryska armén. Lagen kan ge upp till 15 års fängelse i Ryssland. Men det finns även andra metoder för att förfölja oliktänkande, till exempel böter.

– Att hota med fängelsestraff och böter räcker inte. Ryska myndigheter är tvungna att skrämma upp ännu mer för att tysta, säger Archipova.

Det finns flera organisationer i Ryssland som snabbt startar insamlingar för att betala böter åt de som drabbas av politisk repression.

– Solidariteten inom det ryska civilsamhället är väldigt stark. Regimen försöker visa att uttalanden mot kriget kan medföra flera konsekvenser. Det är därför de använder sig av förnedring, menar Aleksandra Archipova.

Artjom Kamardin och andra poeter i Moskva.