Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Netanyahu: Krig i flera månader

TT-AP-AFP

Publicerad 2023-12-30

Israels krig mot Hamas lär pågå i månader, säger premiärminister Benjamin Netanyahu.

Främst södra Gaza attackerades på lördagen av israeliska styrkor.

Netanyahu sade på ett pressmöte på kvällen att kriget mot terrorstämplade Hamas kommer att pågå ”många månader” och att striderna är ”komplexa”.

Han uppgav att omkring 8 000 stridande för Hamas hade dödats sedan kriget inleddes efter Hamas attack den 7 oktober och i samband med den israeliska markoffensiven som initierades i slutet av oktober.

– Bit för bit så fråntar vi Hamas dess möjligheter. Vi kommer också att eliminera Hamas ledare, sade Netanyahu på presskonferensen.

Utspelen kom samtidigt som Israel fortsatte att attackera flera mål, främst i södra Gaza. Storstaden Khan Yunis attackerades av marktrupper och flyg. Strider pågick även i Rafah vid gränsen till Egypten.

Minst 100 000 människor har flytt till Rafah de senaste dagarna, enligt FN:s humanitära organ Ocha. Många av dem har flytt från Khan Younis efter den israeliska militärens evakueringsorder.

De Hamasstyrda hälsomyndigheterna i Gaza uppger att minst 187 personer dödats de senaste 24 timmarna. Totalt uppgår dödssiffran till närmare 21 700, enligt ett uttalande från hälsomyndigheterna. Över 56 000 människor uppges ha skadats.

I Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober dödades omkring 1 140 människor.