Region Stockholm bryter avtalet med Svea Vaccin
Efter Aftonbladets granskning: Nya rutiner hos Regionen
Publicerad 2024-02-21
För ett par veckor sedan kunde Aftonbladets 200 sekunder avslöja allvarliga brister i Svea Vaccins hantering av vaccin.
Nu bryter Region Stockholm med vaccinjätten.
– Förtroendet för dem som vårdgivare är förbrukat, säger Christoffer Bernsköld, avdelningschef för närsjukvård i Region Stockholm.
I januari publicerade 200 sekunder en granskning om Svea Vaccin, en av Sveriges största vaccinkedjor. Granskningen visade flera allvarliga brister, bland annat att Svea Vaccin vid flera tillfällen inte bibehåller kylkedjan, vilket Läkemedelsverket säger kan utsätta patienter för livsfara.
Nu bryter Region Stockholm sitt avtal, som innefattar vaccination av säsongsinfluensa, pneumokocker och covid-19 med Svea Vaccin.
– Det som har framkommit är mycket allvarligt. Man ska i grunden kunna lita på att vårdgivare i Sverige har ordning i sin organisation, säger Christoffer Bernsköld, avdelningschef för närsjukvård i Region Stockholm.
Bara hälften behöriga
Efter 200 sekunders granskning inledde Region Stockholm en egen översyn av företaget. De hittade flera områden där Svea Vaccin inte uppfyller kraven.
– Det finns väldigt stora brister. Det är så pass anmärkningsvärt att förtroendet är förbrukat från vår sida, säger Christoffer Bernsköld.
200 sekunder kunde avslöja att läkare arbetar på Svea Vaccin utan läkarlegitimation. Bland annat skrev en ”fejkläkare” utan behörighet ut malariamedicin till en av våra reportrar – någonting jurister på Socialstyrelsen sa var helt fel.
När Region Stockholm begärde ut samtliga behörigheter för läkare och sjuksköterskor som arbetar på Svea Vaccin i Stockholm. Företaget kunde endast visa upp korrekt behörighet för 30 av 66.
– Om man låter någon ordinera vaccin ska man ha intygen på plats. Det ska vara enkelt och tillgängligt, och vi har gett dem flera dagar på att få fram intygen.
”Går inte att vara på flera ställen samtidigt”
Aftonbladets granskning visade också att receptionister vaccinerar patienter. När regionen började se över Svea Vaccins journalföring såg de hur det är vanligt förekommande att personal signerar andras vaccinationer.
Dessutom har personal utfört och vaccinerat på flera olika ställen samtidigt, ungefär vid samma tidpunkt.
Man skulle kunna likna det med ”spökpersonal”.
– Ja, det går inte att se vem som utfört vaccinationen. Som det ser ut nu så har en person varit på flera ställen exakt samtidigt och det går ju inte i praktiken.
Svea Vaccin hävdar att det skulle kunna bero på ett fel i journalsystemet. Regionen har dock inte kunnat härleda om det finns några sådana förklaringsmodeller.
– Det är mycket allvarligt och man får inte brista på det här sättet. Då går det inte att härleda vem som utfört vaccinationen. Det är allvarligt ur journalföringssynpunkt, om man utför journaler i någon annans namn. Det är det enda sätt både vi och patienter kan följa upp vården de har fått.
Skulle det kunna indikera på att personal som har varit outbildade har utfört vaccinationen?
– Det går inte att spekulera i. Däremot kan vi konstatera att det inte är fysiskt möjligt att det finns på flera olika ställen samtidigt.
Journalföring bygger på att det ska vara patientsäkert, spårbart och rätt dokumenterat, säger Christoffer Bernsköld.
– När man lägger till att man signerat andras journalposter, då blir det sammantaget ännu värre. Utifrån hur de sköter sin registrering är förtroendet totalt förbrukat och vi avslutar därmed avtalet.
Svea Vaccin skyldiga att hjälpa kunder
De mest av Svea Vaccins vård och vaccinationer sker utanför det avtal de har med Region Stockholm. Resevaccin som Hepatit A eller mot TBE ges i privat regi.
Men oavsett om man är privat kund eller på uppdrag av regionen har Svea Vaccin ett ansvar att hjälpa en.
– Det är ett vårdgivaransvar, säger Christoffer.
Region Stockholm har avtal med en rad olika privata vårdgivare, inom olika vårdkategorier.
– Generellt har vi en bra uppföljning. För varje granskning vi gör ger det oss ett lärande utifrån vad vi såg hade gått snett.
Har ni ändrat era rutiner kring uppföljning av privata vårdgivare?
– Ja, absolut. Nu har vi sett felaktigheter i registreringsmönstret, och det betyder att vi kan titta på samma typer av fel i till exempel journalföring.